Solden 2020

Start uitverkoop België

Last update: 27-01-2020

Voor shoppers is de uitverkoop misschien wel de mooiste periode van het jaar. In België wordt de seizoensuitverkoop ook wel solden genoemd. Een andere veelgebruikte naam is koopjes. Er zijn twee periodes van solden per jaar, namelijk de zomersolden en de wintersolden wanneer je tientallen procenten bespaart op je aankopen. In België zijn de datums voor de solden vastgelegd in de wetgeving. Kom alles te weten over de solden in België inclusief datum van de zomersolden en wintersolden 2020.

Datum solden

In België is het principe van uitverkoop ten opzichte van Nederland stukken vereenvoudigd. Winkeliers mogen namelijk niet zelf bepalen wanneer ze solden organiseren, maar ze zijn gebonden aan wettelijke voorschriften. Ieder jaar weer zijn deze datums als volgt:

  • Wintersolden: 3 tot en met 31 januari
  • Zomersolden: 1 tot en met 31 juli 

Uitzondering

De genoemde datums voor de wintersolden en zomersolden liggen dus in principe vast en winkels mogen hier niet van afwijken. Slechts wanneer de eerste dag van de solden op een zondag valt mag de winkel al een dag eerder starten met de solden, oftewel op donderdag 2 januari of dinsdag 30 juni.

Wintersolden 2019

Het jaar is nog maar net begonnen als de wintersolden losbarst, het evenement waarbij je voor weinig geld je de wintergarderobe kunt aanvullen. Ideaal als je nog op zoekt bent naar mooie laarzen, een winterjas of een sjaal. Slim inkopen levert je een geldbesparing op van honderden euro's. De wintersolden vindt plaats van vrijdag 3 tot en met vrijdag 31 januari 2020. De jaren erna is de wintersolden van:

  • zaterdag 2 januari 2021 tot en met zondag 31 januari 2021
  • maandag 3 januari 2022 tot en met maandag 31 januari 2022
  • dinsdag 3 januari 2023 tot en met dinsdag 31 januari 2023
  • woensdag 3 januari 2024 tot en met woensdag 31 januari 2024

Zomersolden 2020

De tegenhanger van de wintersolden is natuurlijk de zomersolden welke shoppers de ultieme kans biedt om voordelig hun zomergarderobe op orde te krijgen. Dat betekent dus volop shirts, bikini’s en jurkjes voor een schappelijke prijs. Ook zeer handig voor wanneer je nog op vakantie moet, want je kunt nog last minute de leukste vakantiekleding kopen tijdens de zomersolden. De zomersolden start waarschijnlijk op woensdag 1 juli 2020 en eindigt op vrijdag 31 juli 2020. De jaren erna is de zomersolden van:

  • donderdag 1 juli 2021 tot en met zaterdag 31 juli 2021
  • vrijdag 1 juli 2022 tot en met zondag 31 juli 2022
  • zaterdag 1 juli 2023 tot en met maandag 31 juli 2023
  • maandag 1 juli 2024 tot en met woensdag 31 juli 2024

Nacht van de Solden

De Nacht van de Solden wordt bij steeds meer winkels en winkelketens georganiseerd en start direct om middernacht zodra de solden zijn begonnen. Dit betekent nachtelijke openingen van een aanzienlijk aantal modewinkels waarbij vaak extra grote kortingen worden geboden.

Koopzondag

Vaak is de eerste zondag van de solden een koopzondag met extra hoge kortingen. Zeer populair is de eerste koopzondag tijdens de zomersolden of wintersolden in Antwerpen. Shoppers uit binnen- en buitenland reizen speciaal naar Antwerpen om te profiteren van de beste aanbiedingen.

Sperperiode

In de weken voorafgaand aan de solden is de sperperiode van kracht wanneer het verboden is te communiceren over kortingen. Hierdoor wordt tijdens de solden een zo eerlijk mogelijk beeld aan de koper voorgesteld van de daadwerkelijke kortingen die worden gegeven.

Waarom solden?

De reden dat er solden is heeft te maken met het wisselen van de oude naar de nieuwe collecties met het verstrijken van de seizoenen. Omdat iedereen bijvoorbeeld winterkleding koopt in oktober, november en december wil de winkelier vanaf februari weer de voorjaars- en zomermode in de schappen hebben liggen. Hierdoor wordt de maand januari gebruikt om de wintermode versneld uit te verkopen en zodoende ruimte te maken voor de zomerkleding. Tevens worden dure opslagkosten vermeden. De kortingen tijdens de solden variëren tussen de circa 20 en 70%.