Sportgala Sporters van het jaar

Last update: 18-12-2019

Richting het eind van het jaar is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Een van de bekendste prijzen die worden vergeven zijn die voor de sporters van het jaar. Ieder jaar worden tijdens het Sportgala de beste sportman, sportvrouw, paralympisch sporter, coach, talent en sportploeg van het jaar gekozen. De organisatie van het Sportgala is in handen van NOC*NSF. De winnaar worden gekozen door collega topsporters waardoor de prijzen extra prestigieus zijn. Het Sportgala wordt live uitgezonden op televisie. Kom meer te weten over het Sportgala 2019.

Sportgala

NOC*NSF is de fusie tussen het Nederlands Olympisch Comité (NOC) en de Nederlandse Sport Federatie (NSF). NOC*NSF zet zich in voor de Nederlandse topsport en sport in zijn algemeenheid. Ieder jaar organiseert NOC*NSF het bekende sportgala waarbij de beste sporters van Nederland in het zonnetje worden gezet voor hun sportprestaties van het bijna afgelopen jaar. De prestigieuze prijs is reeds gewonnen door de allergrootste sporters uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Denk hierbij aan Johan Cruijff, Anton Geesink, Sjoukje Dijkstra, Leontien Zijlaard,  Epke Zonderland, Ranomi Kromowidjojo, Ard Schenk, Joop Zoetemelk, Tom Dumoulin en nog vele anderen.

Categorieën

Er worden tijdens het NOC*NSF Sportgala prijzen uitgereikt in diverse categorieën. Deze categorieën zijn die voor beste:

  • Sportman
  • Sportvrouw
  • Paralympisch Sporter
  • Coach
  • Sportploeg
  • Talent
  • Oeuvreprijs (Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs)
  • Beeldprijs (Sport in Beeldprijs)

Datum 2019

Het Sportgala voor de Sporters van het jaar vindt plaats op 18 december 2019 en begint om 20.30 uur.

Televisie

Uiteraard wordt het Sportgala live uitgezonden op televisie. NPO1 zendt het avondvullende evenement live uit vanaf 20.30 uur. Behalve volop sportbeelden is het een heus gala met muzikale optredens waardoor het een garantie is voor een prima tv-avond.

Stemmen

De prijzen tijdens het Sportgala worden bijzonder gewaardeerd door de sporters. Dit heeft vooral te maken met het feit dat collega-topsporters uiteindelijk de winnaar kiezen. Wanneer je wordt gekozen tot beste sporter door andere topsporters is dat natuurlijk een extra grote eer. De Sport in Beeldprijs wordt overigens gekozen door het publiek. Het stemmen gaat via de website van NOS.