Home » Super Bowl

Super Bowl 2019

Last update: 06-11-2018

Een van de grootste sportevenementen ter wereld is de Super Bowl, de finalewedstrijd van het American Football. In 2019 staat de 53e editie van de Super Bowl op het programma en er wordt weer veel spektakel verwacht. Behalve de topsport is natuurlijk de Halftime Show enorm bekend. Ieder jaar treden weer de allergrootste artiesten ter wereld op. In Nederland is de Super Bowl ook live te volgen in de nachtelijke uren. Kom alles te weten over de live televisie uitzendingen van de Super Bowl 2019 en wie er optreedt tijdens de befaamde Halftime show.

Super Bowl - American Football

In 2019 is het de 53e editie van de Super Bowl uit het American Football en de 49e editie als het aankomt op finalewedstrijden gespeeld onder de vlag van de NFL (National Football League). De Super Bowl is het grootste sportevenement van de Verenigde Staten en weet ieder jaar weer meer dan 100 miljoen mensen aan de buis te kluisteren. De volgende editie van de Super Bowl vindt plaats op zondag 3 februari 2019. Vanwege het tijdsverschil wordt de wedstrijd in Nederland en de rest van Europa dus grotendeels ’s nachts gespeeld.

Stadion

Het stadion waar de Super Bowl in 2019 wordt gespeeld is het Mercedes-Benz Stadion in Atlanta. Deze stad ligt in de staat Georgia, in het Zuidoosten van de Verenigde Staten. Het is normaalgesproken in februari niet heel warm in dit deel van de Verenigde Staten, maar gelukkig is het een overdekt stadion. Het stadion kan maar liefst 70.000 bezoekers herbergen. 

Televisie

Op televisiegebied kent de Super Bowl haast geen gelijke, zo kost 30 seconden reclametijd in de Verenigde Staten maar liefst € 5 miljoen dollar. Alleen al in de Verenigde Staten kijken er ruim honderd miljoen mensen live naar het sportevenement. In de Verenigde Staten wordt de Super Bowl 2019 uitgezonden door FOX. In Nederland wordt de Super Bowl live uitgezonden door FOX Sports. Mogelijk zendt ook het open kanaal van FOX het spektakel uit waardoor ook niet-abonneehouders de uitzending live kunnen bekijken. Behalve de wedstrijd zelf wordt er ook een randprogramma uitgezonden met analyses, enzovoorts. Andere bekende televisiestations die de Super Bowl uitzenden zijn onder andere de BBC, Sat 1 en Sky Sports.

Halftime Show

Uiteraard gaat het tijdens de Super Bowl om het sportieve en wie zich tot kampioen van de NFL mag kronen. Maar minstens zoveel aandacht trekt ieder jaar de fameuze Halftime Show. Tijdens de Halftime Show in 2018 was Justin Timberlake de hoofdact. Zoals gewoonlijk zullen er ook in 2019 meerdere andere topartiesten optreden. De hoofdact voor de halftime show is in 2019 Maroon 5

American Football

In Nederland is de sport American Football niet zo groot, maar in de Verenigde Staten is het één van de meest populaire sporten. Samen met honkbal, basketbal, ijshockey is American Football één van die typische Amerikaanse sporten die in Europa gewoonweg wat minder populair zijn. De Super Bowl is de belangrijkste wedstrijd uit het American Football. Om in de finale te komen moeten teams een heel traject afleggen dat loopt via twee divisies (NFC en AFC) en de play-offs. De kampioenen van de NFC en AFC spelen vervolgens de Super Bowl.