Halloween: Trick or Treat

Last update: 10-04-2019

Het is Halloween, buiten is het guur en er hangt een onheilspellende sfeer. De bel gaat ineens, je schuifelt voorzichtig richting de deur. Je doet de deur open en je schrikt, er staat een vampier aan de deur. Gelukkig besef je al snel dat het gewoon een kind is die verkleed is. Het kind roept Trick or Treat, wat vrij vertaald snoep of kattenkwaad betekent. Waarvoor kies jij? Voor snoep geven natuurlijk. Kom meer te weten over de traditie Trick or Treat.

Wat is Trick or Treat?

Trick or Treat is een van de bekendste tradities tijdens Halloween. Kinderen (meestal begeleid door hun ouders) gaan langs de deuren en bellen aan waarna de bewoner de keuze krijgt: Trick  or Treat? Vrij vertaald heb je de keuze tussen het geven van snoep of het ondergaan van kattenkwaad. Als bewoner kies je uiteraard voor het eerste en geef je het kind wat lekkere snoep mee.

Welke huizen doen mee?

Niet iedereen zit te wachten op het Trick or Treat spel. De regel is heel simpel, wanneer een huis of voortuin is gedecoreerd met Halloweenversieringen dan kan je er aanbellen voor Trick or Treat. Niet versierde huizen doen niet mee en die kan je overslaan.

Halloween kostuum

Uiteraard is het de bedoeling dat je tijdens Trick or Treat eng verkleed gaat. Dos jezelf uit met bijvoorbeeld een Halloweenkostuum van een vampier, spook, zombie, heks of weerwolf. 

Oorsprong Trick or Treat

De Halloween traditie van Trick or Treat is afkomstig van een eeuwenoud gebruik waarbij tijdens Allerzielen christenen bedelden om zielencake, een soort krentenbrood. Kinderen, arme mensen en bedelaars trokken langs de huizen om te vragen om zielencake. Als de bedelaar zielencake kreeg zei hij een gebed waarmee overleden verwanten van de gever geholpen zouden worden om in de hemel te geraken. Een andere variant is waarbij Keltische kinderen langs de huizen trokken voor het verzamelen van hout voor vreugdevuren.