Geschiedenis Vaderdag

Vaderdag is een feestdag die vooral gevierd wordt door families en gezinnen. Kinderen vereren op Vaderdag hun vader en het vaderschap met cadeau, een ontbijt, knutselwerkjes, tekeningen, enzovoorts. Vaderdag bestaat in de huidige vorm nog niet heel erg lang, maar heeft toch al een aardige geschiedenis achter de rug. Kom meer te weten over de geschiedenis van Vaderdag en de wijze waarop de feestdag is ontstaan.

Vaderdag anno nu

Vaderdag is een enigszins commercieel feest geworden waarbij onder andere cadeaus worden gegeven. Uiteraard is er geen vast protocol waaraan moet worden voldaan, iedereen mag zelf bepalen hoe ze Vaderdag vieren. Vaak terugkerende gebruiken zijn het ontbijt op bed, knutselen en tekenen, het maken van een gedicht en het geven van cadeautjes. Het is ook gebruikelijk dat de vader de hele dag wordt ontzien van huishoudelijke klussen.

Ontstaan Vaderdag

Vaderdag is ontstaan als een soort van reactie op Moederdag, die andere feestdag in mei. Het fenomeen Vaderdag komt uit de koker van de Amerikaanse Sonora Smart Dodd die haar vader wilde eren. Deze oud-veteraan verloor zijn vrouw tijdens het kraambed en heeft alleen zijn zes kinderen grootgebracht. Vanwege haar bewondering voor zijn doorzettingsvermogen en liefde riep ze al in 1909 op tot Vaderdag. In 1910 werd Vaderdag dan voor het eerst gevierd, maar het zou nog lang duren voordat het werd erkend als officieel feestdag. Moederdag werd al eerder bedacht en gepromoot, waarna in 1914 het een officiële feestdag werd. Het zou voor Vaderdag duren tot 1972 voordat het een officiële feestdag zou worden na erkenning door president Nixon.

Nederland

In Nederland bestaat Vaderdag sinds 1937, toen het nog in oktober werd gevierd. In 1948 vond Vaderdag voor de eerste keer plaats op de derde zondag van juni. Tegenwoordig wordt Vaderdag over landen over de hele wereld gevierd.

Overige landen

In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag van juni, maar in heel veel landen is dit anders. In België wordt het feest bijvoorbeeld een week eerder (tweede zondag van juni) gevierd. Er zijn landen die 19 maart aanhouden (dag van Sint Jozef) of Hemelvaart (onder andere Duitsland). Toch viert het gros van de landen Vaderdag in de maand juni, maar ook steeds weer op andere datums.