Van stress naar succes: De kracht van cashless voor duurzamere evenementen.

Voor de organisaties achter evenementen zoals festivals, foodtruck events en beurzen is het nog nooit zo belangrijk geweest om duurzamere keuzes te maken. Sinds de zomer van 2023 is wetgeving van kracht die evenementen verplicht om geen single-use plastics meer te gebruiken.

Het vinden van een goede balans in deze overgang naar een duurzame manier van evenementen organiseren blijft echter een uitdaging. Het moet de al complexe operatie niet verstoren en mag de algehele bezoekerservaring zeker niet schaden. 

Bij Tactile bieden we verschillende diensten aan ter ondersteuning van evenementenorganisatie, waaronder cashless betalen, ticketing, toegangscontrole, CRM en een dashboard voor inzicht in het evenement die kunnen helpen bij deze transitie.

Vaarwel single-use plastic munten! 

In de afgelopen jaren hebben we gezocht naar manieren om bij te dragen aan deze overgang. En hebben die gevonden!

Allereerst in de betaalmethoden. Eenvoudig: door afscheid te nemen van single-use plastic munten en over te stappen op een cashless betalingssysteem. Een cashless betaling werkt door tegoed op je account te zetten en dan door het scannen van je toegangsbandje bij een bar een betaling te doen. Door alle transacties digitaal te laten verlopen, zien we een aanzienlijke vermindering van plastic afval, naast andere voordelen zoals automatische terugbetalingen van tegoeden, snellere betalingen en daardoor kortere wachtrijen, en de mogelijkheid om overal op te waarderen.

Eco-cups are here to stay

In de afgelopen jaren hebben veel evenementen al de overstap gemaakt naar eco-bekers. Een steviger alternatief voor single-use plastic. De bekers kunnen worden gereinigd of gerecycled na gebruik, zoals van partijen als Plastic Promise met de “never give up on your cup” campagne. Bij deze evenementen kun je een plastic munt ontvangen bij het inleveren van een beker, die je vervolgens weer kunt inleveren bij een nieuwe bestelling. Dit is al een flinke stap vooruit in vergelijking met wegwerp plastic bekers die vaak op de grond belanden. Bij Tactile gaan we nog een stap verder: bij het inleveren van je beker wordt het tegoed direct teruggestort op je wallet, waardoor het gebruik van plastic eco-cup munten overbodig wordt. Dit maakt het ook gemakkelijker voor bezoekers, want wie kent niet het probleem van het kwijtraken van deze munten?

Materiaal gebruik wristbands

Bij een cashless betaalsysteem verloopt de betaling via een persoonlijk bandje. Je vraagt je misschien af, wat gebeurt er dan met het materiaal van het bandje of de chip? Er zijn verschillende opties om de milieu-impact van een cashless systeem te beperken. Ons recyclingprogramma verwijdert de chips van gebruikte bandjes en hergebruikt deze voor andere evenementen. Als stimulans bieden we organisaties een korting aan die achteraf wordt verrekend. Voor evenementen waar persoonlijke bandjes niet geschikt zijn, zoals foodtruck events zonder toegangscontrole, zijn er anonieme betaalpassen die achteraf kunnen worden ingenomen en hergebruikt voor de volgende editie.

Daarnaast leveren we bandjes van herbruikbare materialen,  zoals ongeverfd textiel en gerecycled plastic, tegen een kleine extra vergoeding. Hopelijk worden de prijzen in de toekomst vergelijkbaar met reguliere bandjes, of zelfs goedkoper. Initiatieven zoals "Plantje Bandje" van Bert Venema gaan nog een stap verder door bandjes biologisch afbreekbaar te maken en te voorzien van zaden, waardoor bezoekers kunnen bijdragen aan een groenere wereld.

Hoe inzicht tijdens je evenement leidt tot reductie

Cashless is onderdeel van een grotere transitie in de evenementenindustrie. Organisaties streven naar slimmere oplossingen en productintegratie, waarbij leveranciers verschillende producten kunnen combineren, zoals ticketing, toegangscontrole, cashless betalingen en lockers. Een overzichtelijk dashboard biedt inzicht in de beschikbare data. Dat kan leiden tot efficiënter inzetten van event crew en materiaal, en daarmee tot algemene reductie van overtollig materiaal en transport kan voorkomen.

De bezoeker en organisatie bewust maken van duurzame oplossingen en handelen leidt tot meer initiatieven voor duurzaamheid. Bij Tactile streven we naar de meest duurzame manier van evenementen organiseren, zonder extra stress voor organisatoren of bezoekers.