Waalse Pijl

Last update: 24-10-2019

De Waalse Pijl is een wielerklassieker in de Ardennen met finish op de angstaanjagend steile Muur van Hoei. De Waalse Pijl, wat een vertaling is van La Flèche Wallonne, wordt vier dagen voor Luik-Bastenaken-Luik verreden. Vanwege de finish op de Muur van Hoei wint hier meestal een absolute topper, de beklimming is namelijk zeer zwaar met passages van 20%. Kom meer te weten over de Waalse Pijl 2020, waaronder informatie over het parcours en op welke televisiezenders de koers live wordt uitgezonden. Tevens kom je te weten hoe je de koers kunt bezoeken en hoe de Muur van Hoei bereikbaar is.

Waalse Pijl 2020

De Ardennen vormen eind april het strijdtoneel van een belangrijke wielerweek. Binnen vier dagen worden dan de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik verreden. Omdat de zondag ervoor ook al de Amstel Gold Race in Nederland is gereden, is deze week voor klimmers met een punch zeer belangrijk aangezien hun terrein wordt aangedaan. Tijdens de Waalse Pijl worden dan ook weer diverse lastige heuvels beklommen in de prachtige Ardennen. Het Franse ASO organiseert, net zoals de Tour de France, ook de Waalse Pijl. De Waalse Pijl behoort tot de Champions League van het fietsen, namelijk de UCI WorldTour. Aan het vertrek staat dus WorldTeams en ProContinental Teams waardoor alleen de allerbeste wielrenners zullen strijden om de zege. De eerstvolgende editie van de Waalse Pijl is op woensdag 22 april 2020.

Parcours

Koersen in de Ardennen betekent venijnige heuvels overwinnen. In de Waalse Pijl is dat niet anders en komen de coureurs verschillende lastige klimmen tegen op het parcours. De finish van de Waalse Pijl ligt zoals gewoonlijk in de gemeente Hoei (Huy), bovenop de klim van de Muur van Hoei. Meestal wordt de Waalse Pijl ook pas beslist op de Muur van Hoei, een klim van nog geen 1.300 meter lang. Het is vooral het stijgingspercentage dat de Muur van Hoei zo lastig maakt. In totaal worden namelijk ruim 120 hoogtemeters overwonnen waardoor de Muur van Hoei gemiddeld bijna 10 procent stijging heeft. De steilste stroken gaan zelfs richting de 20 procent. Het moge duidelijk zijn waaraan deze heuvel haar naam te danken heeft, de heuvel is als een muur waar je tegen opfietst. Het parcours van de Waalse Pijl is ongeveer 200 kilometer lang.

Bezoeken Waalse Pijl

De Waalse Pijl is gratis te bezoeken, als bezoeker kan je gratis op ieder punt van de route gaan staan. Dit is een uniek iets wat je eigenlijk alleen maar bij het wielrennen ziet. Ook een bezoek aan de aankomststrook is gratis. De gemeente Hoei is nabij de autosnelweg E42 gelegen. De Muur van Hoei gaat grotendeels over de straat Chemin des Chapelles, en loopt vanuit het dal nabij de boorden van de Maas naar de heuveltop. Parkeren kan hier overal in de buurt langs de weg. Ook beschikt Hoei over een treinstation. Het is ongeveer 25 minuten lopen van het treinstation naar de Muur van Hoei. Er is ook een kabelbaan die naar de top van de Muur van Hoei voert.

Televisie

De Waalse Pijl wordt in Nederland uitgezonden door de NOS, mogelijk via de online livestream. In Vlaanderen wordt de uitzending verzorgd door de VRT dat middels Sporza ook de laatste uren van de Waalse Pijl live zal uitzenden.