Krijgen we een Witte Kerst in 2019?

Last update: 01-05-2019

Het ultieme kerstgevoel bereik je niet met druilerig en herfstachtig weer, het is pas écht kerst wanneer er sneeuw is gevallen. De grote vraag die ieder jaar in de aanloop naar Kerst wordt gesteld is of er een witte Kerst komt. Wanneer er sneeuw valt is de kerststemming nog optimaler dan anders en veel mensen hopen dan ook op sneeuw. Helaas zijn de kansen op een witte Kerst in Nederland zeer gering, het kwam de vorige honderd jaar maar enkele malen voor. Wanneer spreken we eigenlijk van een witte Kerst en kunnen we een witte Kerst verwachten in 2019?

Witte Kerst

Iedereen kent wel de plaatjes van een wit winter wonderland dat gepaard gaat met flonkerende lampjes en gezelligheid. Dit beeld is voor eenieder de meest optimale kerstsfeer die er is en daarom hoopt bijna iedereen elk jaar weer op een witte Kerst. Men spreekt van een witte Kerst in Nederland wanneer er in gemeente De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt op zowel Eerste als Tweede Kerstdag. Het is dus mogelijk dat je elders in Nederland lokaal een witte Kerst hebt, terwijl er landelijk niet wordt gesproken van een Witte Kerst.

Geschiedenis

Komt zo’n witte Kerst nou eigenlijk vaak voor? Het antwoord is simpel, in Nederland is er slechts zelden sprake van een witte Kerst. Sinds het jaar 1900 was er een Witte Kerst in de jaren 1906, 1938, 1940, 1950, 1964, 1981, 2009 en 2010. Dat betekent dus dat er slechts 8 keer een landelijke witte Kerst was in meer dan een eeuw tijd.

Krijgen we een Witte Kerst in 2019?

De vraag of we een witte Kerst krijgen in 2019 is pas enkele dagen voor Kerst met zekerheid te beantwoorden. De kansen zijn statistisch gezien klimatologisch niet al te groot, maar er is een verschil tussen klimaat en weer. Wanneer gedurende de Kerstperiode het weer zich gunstig ontwikkeld kan het zomaar weer sneeuwen. Of er een witte Kerst komt in 2019 hangt natuurlijk af van de temperatuur, windrichting, luchtdruk, buien, enzovoorts.

Weersvoorspellingen Kerst 2019

Ieder jaar hoor je overigens al maanden voordat de winter begint voorspellingen van ‘gerenommeerde’ weerbureaus over de wintervoorspellingen. Vaak hoor je dan voorspellingen over de ‘koudste winter in tijden of grote kans op witte Kerst’, enzovoorts. In de praktijk is dit vaak een vorm van aandacht trekken en reclame maken voor het weerbureau. Het weer laat zich immers niet zover vooruit voorspellen.

Enkhuizer Almanak

De Enkhuizer Almanak geeft ook ieder jaar een weersvoorspelling. Uiteraard is de betrouwbaarheid van de Enkhuizer Almanak niet al te groot. Voor de kerstperiode in 2019 voorspelt de Enkhuizer Almanak winterse neerslag in de kerstperiode. Op basis van deze gegevens zou een witte kerst mogelijk in de lijn der verwachtingen liggen. Maar nogmaals, de betrouwbaarheid van de Enkhuizer Almanak is uiteraard gering.

Sneeuwzekerheid

Wanneer je per se een witte Kerst wilt beleven kan je in de praktijk beter sneeuwzekere gebieden opzoeken. De kansen op sneeuw tijdens Kerst zijn in Europa het grootst in de noordelijke gebieden (IJsland, Scandinavië), het oosten (Rusland en contreien) en hoger gelegen delen zoals de Alpen.