Begindatum zomer 2020

Last update: 20-11-2019

Een van de vier seizoenen is de zomer en op het noordelijk halfrond worden dan gemiddeld de hoogste temperaturen bereikt. Voor velen is de zomer zelfs het meest geliefde seizoen dankzij de warme temperaturen, de lange dagen en natuurlijk de vakantieperiode. De zomer is het seizoen dat tussen de lente en herfst in valt. Maar op welke datum begint de zomer in 2020? Alle informatie over de zomer is samengevat, waaronder de startdatum van de astronomische en meteorologische zomer.

Datum astronomische zomer 2020

De bekendste aanduiding van de zomer is de astronomische. Hiervoor wordt de zomerzonnewende aangehouden die op het noordelijk halfrond altijd rond 21 juni plaatsvindt. Op dat moment staat de zon op het hoogste punt aan de horizon en duurt de dag het langs (en de nacht het kortst). In 2020 begint de astronomische zomer op 20 juni om 23.43 uur. Een overzicht van de startdatum in 2020 en 2021:

  • 20 juni 2020 om 23:43 uur
  • 21 juni 2021 om 05:32

Datum meteorologische zomer 2020

En dan is er nog de meteorologische zomer waarbij het klimaat leidend is. De maanden dat de weersomstandigheden gemiddeld het meest zomers zijn, zijn juni, juli en augustus. Hierdoor begint de meteorologische zomer in 2019 op 1 juni en duurt deze tot en met 31 augustus. De meteorologische zomer is dus ieder jaar exact dezelfde periode. 

Zomer

Het woord zomer stamt af van het oude woord somer. De zomer symboliseert het buitenleven en volop groeiend en bloeiend leven. De temperaturen zijn meestal aangenaam en de dagen lang. Veel mensen zijn tijdens de zomer opgewekt vanwege het vele licht dat er is. Ook zijn de scholen vrij gedurende anderhalve maand en is er bijvoorbeeld de Bouwvak. Zeer veel mensen gaan tijdens de zomervakantie ook daadwerkelijk op vakantie. Landen aan de Middellandse Zee zijn al jaren het meest populair om te bezoeken, te meer omdat de kans op warm en zomers weer daar het grootst is.

Zomertijd

In Nederland en omringende landen wordt twee keer per jaar de klok verzet. We kennen hier de zomertijd en de wintertijd. De gehele astronomische en de meteorologische zomer vallen binnen het tijdvak van de zomertijd.

Zuidelijk halfrond

Bovenstaande informatie is van toepassing op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond start juist de winter op de genoemde datums omdat daar de seizoenen gespiegeld plaatsvinden. Op het zuidelijk halfrond zijn de dagen juist in deze periode het kortst en de temperaturen het laagst.