Zomertijd 2020

Wanneer klok verzetten?

Last update: 23-09-2019

Bij het ingaan van de zomertijd wordt de klok één uur vooruitgezet en is het ’s avonds langer licht. De zomertijd gaat ieder jaar eind maart in en is de tegenhanger van de wintertijd die in oktober ingaat. Voor veel mensen is het verzetten van de klok een soort van officieel begin van de lente. Kom alles te weten over de zomertijd en de datum dat de zomertijd ingaat in 2020. Ook zijn de datums van de komende jaren opgesomd.

Datum zomertijd

De datum dat de zomertijd ingaat en de klok moet worden verzet is ieder jaar anders. De zomertijd gaat namelijk telkens in gedurende het laatste weekend van maart. Omdat het laatste weekend van maart telkens op een andere datum valt, verandert ook ieder jaar de datum dat de klok moet worden verzet. Ieder jaar wordt de klok verzet in de nacht van zaterdag op zondag van het laatste weekend in maart. De volgende zomertijd gaat dus in van zaterdag 28 op zondag 29 maart 2020.

Klok vooruitzetten

De klok wordt vooruit gezet, in de praktijk betekent dit dat het ’s ochtends een uur later licht wordt en ’s avonds een uur langer licht blijft. Tijdens het verzetten van de klok naar de zomertijd wordt om 2 uur ’s nachts de klok vooruitgezet naar 3 uur ’s nachts. Hierdoor kan je deze nacht één uur korter slapen, mits je natuurlijk op dezelfde tijd opstaat als je altijd doet. Een handig trucje om te onthouden of de klok voor- of achteruit moet bij het ingaan bij de zomertijd is de volgende: de klok gaat vooruit in het voorjaar.

Zomertijd

De zomertijd zal duren tot eind oktober 2020. De wintertijd gaat namelijk in tijdens de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober 2020. Op dat moment dient de klok weer een uur te worden teruggezet en is het 's avonds eerder donker.

Zomeruur België

In België gelden dezelfde datums voor zomertijd en wintertijd als in Nederland. Het enige verschil is de naam die wordt gebruikt, aangezien bij onze zuiderburen de term Zomeruur wordt gehanteerd.

Waarom klok verzetten?

Soms vragen mensen zich af waarom er zomertijd en wintertijd zijn, het is behoorlijk omslachtig en sommige mensen zijn van slag door het uur verschil. Het verschil is namelijk groot wanneer je ook rekening houdt met de steeds langere dagen; ineens is het 's avonds tot best laat nog licht. Toch wordt de klok verzet in de meeste Europese en Noord-Amerikaanse landen. Van oudsher wordt de klok verzet omdat dit een energiebesparing oplevert.

Zomertijd komende jaren

In de jaren na 2020 gaat de zomertijd telkens in op de volgende datums:

  • 27 op 28 maart 2021
  • 26 op 27 maart 2022
  • 25 op 26 maart 2023
  • 30 op 31 maart 2024