Bevrijdingsfestival Utrecht

Bereikbaarheid en programmatijden

Last update: 11-11-2019

Als hoofdstad van de gelijknamige provincie is de stad Utrecht uitverkoren tot het organiseren van één van de veertien Bevrijdingsfestivals. Bevrijdingsfestival Utrecht vindt plaats in Park Transwijk wat ten zuidwesten van de historische binnenstad ligt. Vaststaat dat Bevrijdingsfestival Utrecht 2020 weer een erg gezellige dag zal worden met goede muziek, bekende artiesten, jong talent, cultuur en natuurlijk bezinning. Tijdens het Bevrijdingsfestival van Utrecht wordt de vrede gevierd en de weg naar vrijheid herdacht. Kom alles te weten over Bevrijdingsfestival Utrecht 2020, we hebben de informatie over de festivaltijden, programma, line-up en bereikbaarheid samengevat.

Bevrijdingsfestival Utrecht 2020

Op 5 mei, de Dag van de Vrijheid, is het ook weer tijd voor de geweldige Bevrijdingsfestivals welke door het hele land plaatsvinden. De enorm populaire evenementen worden door ruim een miljoen mensen bezocht. Onder ander in Utrecht zal er de hele dag de vrijheid worden gevierd aan de hand van muzikale optredens, theater en cultuur. Maar meer nog dan het vieren van de vrijheid is het belangrijk dat gerealiseerd wordt dat vrede opofferingen vergt. Opofferingen die onze voorouders dagelijks moesten maken om te komen tot een vrije maatschappij zoals wij die kennen. De Bevrijdingsfestivals op 5 mei volgen dan ook de dag na Dodenherdenking, wanneer alle gevallenen worden herdacht.

Steden

Behalve in Utrecht worden er in nog dertien steden Bevrijdingsfestivals georganiseerd. In iedere provincie vindt er tenminste één plaats. Op deze pagina kom je meer te weten over in welke steden er Bevrijdingsfestivals georganiseerd zullen worden in 2020. Ook het bekende 5 mei-concert vindt ieder jaar op Bevrijdingsdag plaats.

Line-up en programma

Iedereen kent wel de beelden van bekende artiesten die optreden voor tienduizenden bezoekers en van het ene naar het andere Bevrijdingsfestival worden gevlogen met een helikopter. Ieder jaar worden zogenoemde Ambassadeurs van de Vrijheid aangewezen welke een prominente rol vertolken gedurende de dag. De Ambassadeurs van de Vrijheid worden met een helikopter van festival naar festival gevlogen. Tijdens het Bevrijdingsfestival van Utrecht wordt feest gevierd, maar ook herdacht. Hierdoor zullen ook weer het Bevrijdingsvuur, het Plein van de Vrijheid en 5 voor 5 een groot publiek trekken. Bevrijdingsfestival Utrecht herbergt ook een festivalmarkt en speciale activiteiten voor kinderen.

Festivaltijden

Bevrijdingsfestival Utrecht staat gepland op dinsdag 5 mei 2020. Bevrijdingsfestival Utrecht begint om 12.00 uur en duurt in totaal tien uur. Het festival is dus ten einde om 23.00 uur. Uiteraard is er in het centrum van Utrecht horeca geopend na het einde van het Bevrijdingsfestival.

Toegang gratis

Het Utrechtse Bevrijdingsfestival is gewoon gratis te bezoeken, er is geen ticketverkoop (net zoals in de andere steden). Wel zal je munten moeten kopen als je wat wilt eten of drinken op het festivalterrein. Ook op tv zijn de Bevrijdingsfestivals te zien dankzij een uitzending van NOS. Radiozender 3FM zendt uit via de radio.

Bezoeken Bevrijdingsfestival Utrecht

De beste methode om op Bevrijdingsfestival Utrecht te geraken is door vanaf treinstation Utrecht Centraal de tram te nemen naar tramhalte ‘5 Mei Plein’ of ‘Vasco da Gamalaan’ (richting van IJsselstein/Nieuwegein). Rondom Park Transwijk bevinden zich ook diverse bushaltes. Een andere goede optie voor lokale bewoners is door natuurlijk met de fiets te komen. Wie met de auto komt kan het best parkeren op het Transferium Westraven en van daaruit met de tram te reizen naar de tramhalte 5 Mei Plein. Een andere interessante optie is om een hotelkamer te boeken. Dit is bijvoorbeeld een optie wanneer je na afloop niet nog naar huis wilt reizen:

Fluff disco

In Utrecht vindt op Bevrijdingsdag nog een tweede festival plaats, namelijk het Fluff Disco Vrijheidsfestival. Dit evenement vindt plaats op Strand Oog in Al. Op twee podia zullen gedurende de dag diverse aansprekende artiesten optreden.