Home » Bevrijdingsfestivals

Bevrijdingsfestivals 2019: overzicht steden

Last update: 30-07-2018

Vrijheid is misschien wel het grootste goed in iemands leven. Op de Dag van de Vrijheid vieren we de vrijheid die ons allen zo dierbaar is. Bevrijdingsdag is ieder jaar op 5 mei en volgt op de dag van Dodenherdenking. In heel Nederland worden er op Bevrijdingsdag Bevrijdingsfestivals georganiseerd. In maar liefst veertien steden in het hele land vinden de Bevrijdingsfestivals plaats. Tijdens de Bevrijdingsfestivals vinden er bijzondere optredens plaats van bekende artiesten en de zogenoemde Ambassadeur van de Vrijheid. Kom alles te weten over de Bevrijdingsfestivals in 2010 waaronder de steden en locaties, informatie over Bevrijdingsdag en tickets en kaartverkoop.

Steden en locaties 2018

Op zondag 5 mei 2019 vinden de Bevrijdingsfestivals plaats in maar liefst veertien steden:

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag, oftewel de Dag van de Vrijheid, is in het leven geroepen om te vieren dat we in vrede leven. Directe aanleiding is natuurlijk de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Maar Bevrijdingsdag gaat misschien nog wel meer over het feit dat we iedere dag dankbaar moeten zijn dat we in vrede leven. Om niet te vergeten hoeveel bloed er is vergoten om deze vrijheid te realiseren. En om vrijheid niet als iets vanzelfsprekends te beschouwen, voor vrijheid moet je iedere dag weer ‘vechten’. Hier en in het buitenland. De Dag van de Vrijheid is ieder jaar op 5 mei, wat op de dag na Dodenherdenking valt.

Bevrijdingsfestivals

De Bevrijdingsfestivals bieden de kans om samen de vrijheid te vieren.  Aan de Bevrijdingsfestivals wordt vorm gegeven door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In totaal zijn er veertien Bevrijdingsfestivals; in elke provincie één plus de hoofdstad Amsterdam en de hofstad Den Haag. De festivals staan bol van de muziek om het feestelijke aspect te benadrukken. Maar er is ook ruimte voor bezinning in de vorm van het Plein van de Vrijheid en het 5 voor 5 moment wanneer mensen die ooit niet in vrijheid hebben geleefd hun verhaal vertellen. De Bevrijdingsfestivals vormen samen het grootste gratis te bezoeken culturele festival van Nederland met meer dan 1 miljoen bezoekers.

Ambassadeur van de Vrijheid

De muziek wordt onder andere ten tonele gebracht door de Ambassadeurs van de Vrijheid; artiesten van Nederlandse bodem die gedurende de dag optreden en hun boodschap van vrijheid zullen verkondigen. Met een helikopter worden ze van het ene Bevrijdingsfestival naar het andere gebracht en volgt een optreden. 

Gratis toegang

De Bevrijdingsfestivals zijn gratis te bezoeken, er is dus ook geen sprake van tickets of kaartverkoop. De combinatie van veertien gratis festivals op één dag betekent dat het tot de grootste vrij toegankelijke publieksevenementen van Nederland behoort.

Televisie

Behoor je niet tot de één miljoen bezoekers van de Bevrijdingsfestivals? Een verslag wordt door de NOS uitgezonden op NPO waardoor ook de thuisblijvers kunnen genieten van deze bijzondere en muzikale dag.

5 mei-concert

Behalve de Bevrijdingsfestivals is er nog een bekend en populair evenement dat wordt georganiseerd deze dag, namelijk het 5 mei-concert. Dit klassieke concert vindt plaats bij Carré en wordt ook wel Concert op de Amstel genoemd. Kom meer te weten over het 5 mei-concert.