Bevrijdingsfestivals

Steden en programmatijden 5 mei 2020

Last update: 27-01-2020

Vrijheid is misschien wel het grootste goed in iemands leven. Op de Dag van de Vrijheid (5 mei) vieren we de vrijheid die ons allen zo dierbaar is. In maar liefst veertien steden in het hele land vinden Bevrijdingsfestivals plaats. De Bevrijdingsfestivals staan bol van de muziek en bijzondere optredens van bekende artiesten om het feestelijke aspect te benadrukken. Maar er is ook ruimte voor bezinning in de vorm van de Ambassadeur van de Vrijheid, het Plein van de Vrijheid en het 5 voor 5 moment. Kom alles te weten over de Bevrijdingsfestivals in 2020 waaronder de steden, locaties en programma's.

Steden en locaties 2020

Op dinsdag 5 mei 2020 vinden de Bevrijdingsfestivals plaats in maar liefst veertien steden verdeeld over heel Nederland; in elke provincie één plus de hoofdstad Amsterdam en de hofstad Den Haag. Aan de Bevrijdingsfestivals wordt vorm gegeven door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De Bevrijdingsfestivals vormen samen het grootste gratis te bezoeken culturele festival van Nederland met meer dan 1 miljoen bezoekers. De steden in 2020 zijn:

Gratis toegang

De Bevrijdingsfestivals zijn gratis te bezoeken, er is dus ook geen sprake van tickets of kaartverkoop. De combinatie van veertien gratis festivals op één dag betekent dat het tot de grootste vrij toegankelijke publieksevenementen van Nederland behoort.

Voordelig met trein

Door de enorme bezoekersaantallen wordt er aangeraden om de Bevrijdingsfestivals te bezoeken per trein. NS heeft zelfs een leuke actie op 5 mei waarmee je voordeliger kunt reizen met de trein. Met het 5 Mei-retour krijg je 20% korting op je treinticket, het maakt niet uit wat je vertrekstation is.

Ambassadeur van de Vrijheid

De muziek wordt onder andere ten tonele gebracht door de Ambassadeurs van de Vrijheid; artiesten van Nederlandse bodem die gedurende de dag optreden en hun boodschap van vrijheid zullen verkondigen. Met een helikopter worden ze van het ene Bevrijdingsfestival naar het andere gebracht en volgt een optreden. 

5-voor-5 moment en Plein van de Vrijheid

Enkele onderdelen die een rode draad vormen zijn:

  • In het hele land staan de circa 1 miljoen bezoekers van de Bevrijdingsfestivals om vijf minuten voor 5 (16.55 uur) in totaal vijf minuten stil bij onze vrijheid. Stilstaan bij het idee dat we gewoon een feest kunnen vieren, maar ook stilstaan bij het feit dat deze vrijheid niet overal ter wereld zo gewoon is.
  • Het Plein van de Vrijheid is een plek op de Bevrijdingsfestivals waar je mensen kunt ontmoeten die zich inzetten voor de vrijheid van ons en van anderen. Hiertoe behoren onder andere goede doelen en professionele organisaties.

Volg het op televisie en de radio

Behoor je niet tot de één miljoen bezoekers van de Bevrijdingsfestivals? Een televisieverslag wordt door de NOS uitgezonden op NPO en 3FM verzorgt de verslaglegging op de radio. Hierdoor kunnen ook thuisblijvers genieten van deze bijzondere en muzikale dag.

Sfeerimpressie Bevrijdingsfestival. Fotocredits: Knelis

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag, oftewel de Dag van de Vrijheid, is in het leven geroepen om te vieren dat we in vrede leven. Directe aanleiding is natuurlijk de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Maar Bevrijdingsdag gaat misschien nog wel meer over het feit dat we iedere dag dankbaar moeten zijn dat we in vrede leven. Om niet te vergeten hoeveel bloed er is vergoten om deze vrijheid te realiseren. En om vrijheid niet als iets vanzelfsprekends te beschouwen, voor vrijheid moet je iedere dag weer ‘vechten’. Hier en in het buitenland. De Dag van de Vrijheid is ieder jaar op 5 mei.

Dodenherdenking

Bevrijdingsdag vindt ieder jaar plaats op 5 mei, daags na de Dodenherdenking op 4 mei. Tijdens Dodenherdenking worden de gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen herdacht.

5 mei-concert

Behalve de Bevrijdingsfestivals is er nog een bekend en populair evenement dat wordt georganiseerd deze dag, namelijk het 5 mei-concert. Dit klassieke concert vindt plaats bij Carré en wordt ook wel Concert op de Amstel genoemd.