Carnaval 2020

Last update: 14-08-2019

Alaaf! Ieder jaar is het weer raak in de dorpen en steden onder de rivieren (en enkele plaatsen boven de rivieren). In de maand februari of maart is het weer tijd voor carnaval, het grootste volksfeest van Nederland. Volgens traditie gaat iedereen tijdens carnaval verkleed en worden er optochten georganiseerd. Maar carnaval is vooral een heel groot feest waarbij mensen feesten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Kom alles te weten over Carnaval 2020.

Carnaval: 23 - 25 februari 2020.

Carnaval duurt in 2020 officieel van zondag 23 tot en met dinsdag 25 februari. In de praktijk wordt er al volop carnaval gevierd op vrijdag 21 en zaterdag 22 februari. De zaterdag is een van de drukste carnavalsdagen. Zelfs op de vrijdag ervoor wordt er op sommige plaatsen al flink carnaval gevierd. Het carnavalsseizoen begint overigens al het jaar ervoor op 11 november op 11.11 uur.

Verkleed met carnaval

Carnaval zou carnaval niet zijn wanneer je niet verkleed gaat. Er zijn wel wat verschillen per streek. In bijvoorbeeld in delen van Limburg wordt carnaval gemaskerd gevierd, in de meeste delen is het carnaval minder traditioneel en gaan de mensen willekeurig verkleed. Je kunt bijvoorbeeld verkleed gaan als brandweerman, prinses, boef, indiaan, enzovoorts, enzovoorts. Je kunt het zo gek niet bedenken. Alaaf!

Waar wordt carnaval gevierd

Carnaval wordt gevierd in de dorpen steden die van oudsher Katholiek zijn. In de regel zijn die bijna alle gemeenten onder de grote rivieren, maar ook boven de rivieren zijn er enkele 'Katholieke bolwerken' waar carnaval wordt gevierd. Wist je trouwens dat een groot deel van de gemeenten tijdens carnaval een andere naam heeft? Zo is bijvoorbeeld Eindhoven omgedoopt tot Lichtgat.

Steden

Carnaval wordt zelfs gevierd in kleine dorpjes, maar de meeste activiteiten vinden natuurlijk plaats in de grote steden. Meer informatie over: