11 november: elfde van de elfde

Last update: 18-05-2019

Den elfde van den elfde, het is een fenomeen in de gebieden waar carnaval wordt gevierd. Hoewel de 11e van de 11e niet zo bekend is als het daadwerkelijke carnaval vormt deze dag wel de opmaat van het carnavalsseizoen. Den elfde van den elfde duidt namelijk op de elfde dag van de elfde maand, oftewel 11 november. Op 11 november begint het carnavalsseizoen. Kom meer te weten over de bijzondere dag 11 november, oftewel den elfde van den elfde, de gebruiken, herkomst en dag.

11 november 2019

Voor het gros van Nederland is 11 november een normale dag. Maar fervente carnavalsvierders hebben deze datum al rood omcirkeld in de agenda staan. Op 11 november 2019 begint namelijk het carnavalsseizoen officieel. De start is om precies te zijn om elf minuten over elf. Een hoop elven achter elkaar denk je misschien? Dat heeft te maken met het feit dat het getal 11 wordt gezien als het Gekkengetal. Een andere verklaring is dat het een bespotting van de Franse overheersers in de achttiende eeuw is.

Activiteiten

Op 11 november komen de Raden van Elf voor de eerste maal samen om te vergaderen over het aankomende carnavalsfeest. De meeste Raden van Elf kiezen op deze dag de Prins Carnaval voor de aankomende carnaval. Ook wordt er in veel kroegen en cafés al een carnavalsfeestje gevierd op 11 november om te vieren dat het carnavalsseizoen is gestart.

Datum

Den elfde van den elfde is ieder jaar op 11 november. Onderstaand een overzicht van op welke dag van de week 11 november valt:

  • Maandag 11 november 2019
  • Woensdag 11 november 2020
  • Donderdag 11 november 2021

Carnaval

Ieder jaar in februari of maart is het tijd voor het daadwerkelijke carnavalsfeest. Kom meer te weten over de datum van carnaval en de activiteiten in de populairste carnavalssteden via deze pagina.