Deze artiesten speelden (nog) nooit op Pinkpop

Pinkpop staat bekend als hét festival waar grote artiesten hun Nederlandse fans bedienen. Toch is er een aardig rijtje bands dat (nog) nooit op de poster stond. Waar Bruce Springsteen, The Rolling Stones en Paul McCartney eindelijk afgevinkt konden worden op de Landgraafse bucketlist, liep het festival deze artiesten (vooralsnog) mis.

Romantiek van het doorbreken

Tourden ze voorheen lukraak door Amerika en Europa in een aftands busje met goedkope autoverzekering om hopelijk ooit opgemerkt te worden door een A&R-manager, tegenwoordig hebben artiesten te maken met streams en likes. Het is daardoor nog veel moeilijker te bepalen welke acts aanspraak moeten maken op een plekje op de festivalposters. Maar bij deze bands twijfel je er niet aan of Pinkpop had ze gecontracteerd. Als de kans zich maar had voorgedaan.

Metal en hardrock: AC/DC, Slayer en Iron Maiden

Hoewel gitarist Angus Young al jaren in Nederland woont, is het nog nooit van een AC/DC-show op Pinkpop gekomen. Opmerkelijk aangezien de rechttoe-rechtaan-rock van het Australische vijftal gegarandeerd een kolkende mensenmassa op de been zou brengen. Wat niet is kan nog komen - dat geldt voor meer bands in dit artikel - en AC/DC is nog altijd mateloos populair. Zo ook Iron Maiden, de Britse heavy metalband die er ook niet zou misstaan. Slayer tenslotte had wel een plek op Lowlands 2013, maar nooit op Pinkpop.

Sonic Youth en Joy Division

Twee iconische namen. Joy Division is maar vier jaar actief geweest, in de jaren dat Pinkpop überhaupt niet zoveel acts boekte als nu. Toen de band na het overlijden van frontman Ian Curtis verder ging als New Order, deed de gelegenheid zich ook niet voor. Ook noiseband Sonic Youth, dat al in de jaren '80 begon en de stekker er pas in 2013 definitief uittrok, maakte nooit haar opwachting. Sonic Youth was een tijdloze, typische en logische Pinkpop-act geweest.

Gitaarrock uit Seattle: Nirvana, Alice In Chains en Neil Young

Nirvana, labelgenoot van Sonic Youth, heeft relatief kort bestaan, maar dat dit legendarische drietal nooit in Landgraaf haar bus heeft geparkeerd mag een gemis genoemd worden. Net als Alice In Chains schitterden ze in de jaren '90 door afwezigheid op Pinkpop. Hun collega's van Pearl Jam en Soundgarden stonden er wel. Met name eerstgenoemde maakte in 1992 een verpletterende indruk. Wie tot frustratie van afgezwaaid Pinkpopbaas Jan Smeets ook nog niet langs is gekomen: Neil Young. Al jaren pleit Smeets voor de komst van de inmiddels driekwart eeuw oude rocker. Sprankje hoop: net als bijvoorbeeld Bob Dylan (ook nog nooit geboekt) is de man nog steeds actief, dus wie weet!