Festivalnostalgie: interactie met het publiek

Shows op festivals zijn altijd anders dan normaal. Zeker op de grootste podia, zoals Pinkpop, wil menig artiest zich niet alleen op muzikaal, maar ook op verbaal en sociaal gebied bewijzen. Van het uitnodigen van piepjonge gitaristen tot het wijzen op een regenboog, het zijn dit soort momenten die optredens vaak onvergetelijk maken.

Telefoon-ergernis

Arcade Fire-zanger Win Butler griste al eens een telefoon uit het publiek. Bruce Dickinson van Iron Maiden pakte het minder subtiel aan door degene met de telefoon simpelweg voor paal te zetten: 'You've been texting for the last three songs, you ....!.’ Al was dit niet op Pinkpop. Andere artiesten weten het onaangename beter met het aangename te verenigen en vragen iedereen juist de iPhone of samsung galaxy s10 tevoorschijn te halen, hetgeen een feeëriek effect geeft.

Pinkpop 2011: Foo Fighters en de regenboog

Frontman Dave Grohl van Foo Fighters legde even het nummer Learn To Fly stil. Pinkpop kon in dat jaar rekenen op kritiek omdat de te dure band Coldplay ook was geboekt. Het misverstand was dat dit met subsidiegeld gebeurde. De critici waren niet in de boeken gedoken en wisten daarom niet dat Pinkpop de eigen broek ophoudt. Het boeken van Coldplay, en daarmee het uitverkopen van het festival, was daarom een schoolvoorbeeld van ondernemerschap. Als een soort extra goedkeuring van bovenaf was er opeens de regenboog. 'Look everyone, it's a fucking rainbow!', schreeuwde Grohl. De band stopte, het publiek ging uit zijn dak.

Josh Homme wijst vechtersbazen terecht

Bij de show van Queens of The Stone Age in 2003 op datzelfde Pinkpop merkte frontman Josh Homme twee vechtersbazen op in het publiek. Op niet mis te verstane wijze - Homme spreekt enkele woordjes Nederland, waaronder 'ik pak je, klootzak' - vertelde de zanger/gitarist de gast met de 'stupid black tattoo' dat dit 'no place to fight' was. Hierop volgde de onverklaarbare sneer 'If you want to fight, go to a gaybar'. Misschien verwees hij naar een scène uit de Police Academy-films. Hoewel het allemaal nogal opruiend klonk, barstte de rest van het publiek uit in luid gejuich.

Iggy Pop met een vol podium en Green Day met de 11-jarige gitarist

Het is meestal Pinkpop waar 'het' gebeurt. Het is dan ook het oudste, grootste en bekendste festival van Nederland. Iggy Pop liet tijdens zijn set het podium volstromen met dansend publiek. Totale anarchie. Green Day pikte een 11-jarige fan uit het publiek en vroeg hem het nummer 'Knowledge' mee te spelen. Dat kon de jongen wel . Zo grossiert het festival in onvergetelijke momenten waarin het publiek een prominente rol speelt.