Halloween pompoen uithollen en figuren snijden

Last update: 10-04-2019

Zeg je Halloween, dan zeg je pompoenen uithollen. De meest bijzondere creaties zie je voorbijkomen van angstaanjagende pompoenen. De uitgeholde pompoenen worden ook Jack-o’-lanterns genoemd, wat afkomstig is van een oud en eng Iers verhaal. Het kost wat werk, maar het resultaat is superleuk. Maar hoe maak je zo’n leuke en enge Halloween pompoen? Maak gebruik van onze tips, sjablonen en patronen om de leukste figuren te snijden in een pompoen.

Benodigdheden

Voordat je begint heb je het volgende nodig (hier te koop):

  • Een pompoen
  • Oude kranten of doeken om de pompoen op te zetten (knoeigevaar)
  • Een meloenschep, uitschraapschep of lepel
  • Een meloenzaag, prikker of mes
  • Een stift of pen
  • Waxinelichtjes of andere verlichting
  • Eventueel een sjabloon of patroon dat je uit de pompoen wilt snijden. Je vindt leuke sjablonen en patronen op deze en deze pagina.

6 Stappen

Onderstaand volgen de zes stappen die je moet volgen om een pompoen uit te hollen en er vervolgens leuke figuren in te snijden. Een handig en inspirerend filmpje vind je op deze pagina

Stap 1: openen pompoen

Als eerste open je de pompoen door een opening te maken aan de bovenzijde. Je licht als het ware de ‘schedel’ van de pompoen. Je doet dit met een zaag of mes.

Stap 2: uithollen pompoen

Zodra je het ‘deksel van de pompoen’ eraf hebt gehaald zie je al snel dat de hele binnenkant vol zit met pitten en draden. Je zult de pompoen moeten uithollen waarbij je deze draden en pitten weghaalt. Zorg ook dat de bodem mooi vlak wordt. Het uithollen van de pompoen doe je met een lepel of een meloenschep.

Stap 3: figuren tekenen

Zodra de pompoen is uitgehold is het verstandig om de figuren te tekenen die je wilt weghalen. Dit kan natuurlijk een eng gezicht zijn maar ook een heks, weerwolf of wat je maar wilt. Op deze pagina vind je leuke voorbeelden van Halloween pompoenen Het tekenen doe je met een stift of pen. Eventueel kan een patroon worden gebruikt zodat je niet zelf het uittekenen hoeft te doen. In dat geval plak je het sjabloon vast met punaises of plakband. Hierna kan je met een prikker de contouren van het sjabloon / patroon in de pompoen prikken waarna je de contouren volgt bij het uitsnijden.

Stap 4: uitsnijden figuren

Nu je op de buitenzijde van de pompoen je figuren hebt getekend kan het uitsnijden van deze figuren beginnen. Snijd voorzichtig de figuren uit en gebruik hiervoor een meloenzaag of mes. Laat dit klusje alleen aan volwassenen over!

Stap 5: verlichting

De pompoen is bijna klaar, er moet nog wel verlichting in. Je kunt natuurlijk een lampje erin hangen, maar de meeste mensen plaatsen er een kaarsje of waxinelichtje in. Een brandend waxinelichtje geeft het mooiste effect. Doe het deksel van de pompoen terug en zet de pompoen buiten. Steek het kaarsje aan wanneer het donker is en griezelen maar!