Het Halloweenverhaal van Jack-o’-lantern

Last update: 10-04-2019

Het symbool van Halloween zijn de pompoenen, of nog beter de uitgeholde pompoenen met een eng gezicht. Je ziet de pompoenen voor huizen staan waarbij ze door een lampje of kaarsje een onheilspellende sfeer oproepen. Maar waar komt de traditie van het uithollen van pompoenen vandaan? Het heeft te maken met het angstaanjagende verhaal van Jack-o’-lantern. Kom meer te weten over Jack-o’-lantern.

Jack was een Ierse smid

Honderden jaren geleden leefde volgens de verhalen in Ierland een smid, Jack genaamd. Jack was niet de meest onbesproken persoon en hij hield er een leven vol bedrog en alcoholmisbruik op na. Op een donkere avond kwam hij de duivel tegen die Jack mee naar de hel wilde nemen. Jack, een bedrieger pur sang, wist wonderbaarlijk de duivel in een boom te lokken. Toen hij snel een kruis tekende op de boomstam kon de duivel niet meer uit de boom komen. Jack sloeg toe en wist een deal te sluiten met de duivel; hij zou het kruis weghalen onder de voorwaarde dat hij nooit naar de hel hoefde. De duivel ging akkoord en liet Jack met rust.

Lantaarn van een knol

Toen Jack jaren later overleed hoefde hij inderdaad niet de hel in, maar door zijn slechte leven mocht hij ook de hemel niet in. Voor de geest van Jack was er geen andere oplossing dan blijven ronddolen op aarde. De duivel gooide een gloeiend kooltje naar Jack die hij kon gebruiken om zijn donkere dagen mee te verlichten. Jack nam een knol, holde deze uit en stopte het kooltje erin. Hierdoor had hij een soort lantaarn gemaakt waarmee zijn geest door de duisternis kon ronddolen.

Knol werd een pompoen

Toen veel Ieren en Schotten naar de Verenigde Staten emigreerden kwamen ze er al snel achter dat een pompoen veel geschikter is dan een knol om uit te hollen. Ook is een pompoen eenvoudiger in mooie figuren te snijden. Langzaam werd de pompoen op deze manier het symbool van Halloween.

Lichtje of kaars

Ook het gloeiende kooltje is uiteraard niet meer in gebruik. Tegenwoordig worden er kaarsjes of een gewoon lampje in de pompoenen gedaan. De pompoenen worden in huizen en (voor)tuinen gelegd en geven in de avonduren daardoor een enge aanblik.