Huurtoeslag 2020: aanvragen en voorwaarden

Last update: 29-01-2020

Wanneer je in een huurhuis woont heb je mogelijk kans om huurtoeslag aan te vragen. De Nederlandse overheid komt met huurtoeslag huurders met lage inkomens tegemoet. Of je als huurder recht hebt op huurtoeslag is afhankelijk van diverse voorwaarden. Kom te weten of je recht hebt op huurtoeslag in 2020, wat de voorwaarden zijn, hoe je huurtoeslag kunt aanvragen en op welke datums er uitbetaald wordt.

Huurtoeslag

De kosten van een huurwoning kunnen een flink deel van je leefbudget opslokken. Vooral voor mensen met een laag inkomen kan de huur een te groot deel van hun financiële armslag voor de rekening nemen. Om deze en andere groepen mensen tegemoet te komen is er huurtoeslag. Maandelijks wordt er, afhankelijk van de persoonlijke situatie, een geldbedrag overgemaakt waarmee de huur (deels) kan worden betaald. Een overzicht van de betaaldatums vind je op Huurtoeslag 2020: overzicht betaaldatums.

Voorwaarden

Zoals gezegd heeft niet iedereen recht op de ontvangst van huurtoeslag. Een logische eerste vereiste is uiteraard dat je in een huurwoning woont. Maar er zijn meer voorwaarden gesteld voor de aanvrager van huurtoeslag en zijn of haar eventuele toeslagpartner en medebewoners:

  • Het wonen in een huurhuis is op basis van een huurcontract
  • De huurwoning betreft een zelfstandige woonruimte
  • Aanvrager, toeslagpartners en medebewoners zijn ingeschreven bij de gemeente op het desbetreffende adres
  • Aanvrager moet minstens 18 jaar oud zijn
  • Je moet beschikken over de Nederlandse nationaliteit of over een geldige verblijfsvergunning
  • Het (gezamenlijke) inkomen mag niet te hoog zijn

Huurtoeslag berekenen

De Belastingdienst heeft een handige rekentool gemaakt waarmee je snel kunt berekenen of je recht hebt op huurtoeslag. Misschien heb je ook recht op andere toeslagen, je kunt met één en dezelfde berekening namelijk ook bepalen of je ook recht hebt op kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en/of kindgebonden budget in 2019. 

Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag aanvragen kan volledig digitaal via ‘mijn toeslagen’. Om in te loggen heb je een geldige DigiD nodig. Als je huurtoeslag wilt ontvangen voor het kalenderjaar 2020 heb je de tijd om deze aan te vragen voor 1 september 2021. Het is dus mogelijk om gedurende een groot gedeelte van 2020 met terugwerkende kracht de huurtoeslag voor 2020 aan te vragen.