Kerstboom kopen: tips, onderhoud en voordeel

Miljoenen huishoudens plaatsen ieder jaar een kerstboom in huis gedurende de kerstperiode. Een kerstboom is dan ook een echte sfeermaker, vooral wanneer deze mooi verlicht en versierd is. Kerstbomen zijn op tal van plaatsen te koop, maar welke soort boom is het meest ideaal? Kies je bijvoorbeeld voor een echte boom of een kunstboom? En hoe kan je geld besparen op de aankoop van een kerstboom? Maak gebruik van onze tips voor de aankoop van een voordelige kerstboom en kerstversiering. 

Wanneer kerstboom zetten?

Iedereen is natuurlijk vrij om op ieder moment van het jaar een kerstboom op te zetten in huis. Dit is natuurlijk wel een beetje vreemd en daarom is het normaal om alleen in de kerstperiode de boom op te tuigen. Veel mensen plaatsen de kerstboom direct na Sinterklaas, dus op 6 december. In verband met doordeweekse drukte is het weekend na Sinterklaas ook zeer geliefd. Het opruimen van de kerstboom doen de meeste mensen begin januari. Als globale leidraad wordt Driekoningen op 6 januari aangehouden als uiterste datum om de kerstboom af te tuigen. Maar nogmaals, iedereen moet lekker de datum kiezen die hij of zij graag wil aanhouden.

Echte boom of kunstboom?

De keuze voor de soort kerstboom is enorm. Bekende boomsoorten zijn de blauwspar, zilverspar, Servische spar, fijnspar, enzovoorts. En dan is er natuurlijk nog de kunstboom. Een groeiend aantal mensen koopt een kunstboom omdat deze geen onderhoud nodig hebben en omdat je deze na aanschaf meerdere jaren kunt gebruiken. Kunstbomen zien er vaak ook mooier uit en hebben een mooie bedekking qua takken en naalden. Anderzijds zweren veel mensen juist bij de echtheid van een natuurlijke boom, mede dankzij de heerlijke dennengeur die ze verspreiden. Welke soort boom je kiest is dus afhankelijk van smaak.

Natuurlijke boom mooi houden

Wanneer je kiest voor een echte kerstboom is het belangrijk deze goed te onderhouden. Begin allereerst met de boom niet direct van de koude buitenlucht in de warme binnenlucht te zetten. Als je een garage, schuur of carport hebt is enkele dagen acclimatiseren een goed idee. Denk ook na over de plek waar de kerstboom komt te staan. Plaats deze bij voorkeur niet te dicht bij een open haard of radiator in de buurt. Ook moet een kerstboom regelmatig water krijgen, niet te veel en niet te weinig.

Voordelige kerstboom

De tijd dat je tientallen euro’s kwijt was voor een kerstboom is voorbij. Steeds meer winkelketens houden acties waarbij je voor weinig geld een voordelige kerstboom kunt kopen. Voorbeelden hiervan zijn IKEA en Makro. Het doel is natuurlijk dat mensen behalve de voordelige kerstboom ook andere kerstinkopen gaan doen in de winkel. Zo houdt IKEA de actie dat de kerstboom € 20,- kost, waarbij je dan een tegoedbon van € 19,- voor IKEA krijgt. Je betaalt in dat geval dus maar € 1,- voor de boom, maar je bent wel genoodzaakt voor minimaal € 19,- aan overige aankopen te doen. Ook qua kerstversieringen zijn er mogelijkheden om voordelig uit te zijn. Bezoek bijvoorbeeld eens de winkelketen Action of koop je kerstversieringen ieder jaar tijdens de uitverkoop van Kerstartikelen.