Wanneer start de uitverkoop in 2019?

Last update: 11-01-2019

Door de artikelen en producten die je nodig hebt te kopen tijdens de uitverkoop bespaar je veel geld, soms wel tot 70%. Alle productprijzen (of het nu gaat om mode, elektronica, reizen, seizoensgebonden producten of andere artikelen) schommelen door het jaar heen. Het is dus de kunst om ze te kopen op het moment dat de uitverkoop bezig is. Maar wanneer is er uitverkoop of sale? Onderstaand is voor verschillende producten aangegeven wanneer de uitverkoop van start gaat.

Mode uitverkoop

Denk je aan uitverkoop, dan denk je al snel aan de uitverkoop van mode en kleding. De grootste uitverkoopperiodes zijn de wintersale en zomersale, wanneer je respectievelijk voordelige zomerkleding en winterkleding kunt kopen. De zomersale start bij de meeste winkels in juni 2019 en de wintersale in december 2019. Ben je benieuwd naar de exacte startdatum van de zomersale en wintersale per winkel in 2019? Voor de grootste modeketens hebben we uitgezocht wanneer de uitverkoop van mode waarschijnlijk begint:

Elektronica en games

De technologische ontwikkelingen gaan uitermate snel en dat merk je aan onder andere de snel beter en sneller wordende computers, tablets, smartphones, games en televisies. Om deze ontwikkelingen een beetje bij te houden is haast onbetaalbaar, maar gelukkig houden diverse grote elektronicaketens regelmatig uitverkoop. Hierdoor lukt het je om voor weinig geld toch de nieuwste gadgets en apparatuur in huis te halen. Denk onder andere aan:

Boodschappen

Boodschappen doen is een van de grootste kostenposten binnen het huishouden. Gelukkig doen supermarkten er alles aan om klanten te winnen met kortingsacties. Iedereen is nog wel bekend met de supermarktoorlog waarbij de supermarkten met elkaar de strijd aangingen om de laagste prijzen. Nog steeds organiseren supermarkten kortingsacties, denk hierbij aan:

Vliegtickets en treintickets

Kan je niet wachten op een reis naar de zon, sneeuw of bijzondere stad in het buitenland? Of ga je graag op stedentrip binnen Nederland? Wie ooit reist weet dat dit een dure grap kan zijn, vliegtickets en treintickets kosten veel geld en vooral met het hele gezin ben je een vermogen kwijt. Gelukkig zijn er ook uitverkoopperiodes voor vliegtuig en trein. De bekendste voorbeelden zijn:

Zwangeren en baby's

Ben je zwanger of heb je (kleine) kinderen? Bij Prénatal zijn de Mama Mazzeldagen een uitverkoopperiode dat je voordelig alles op het gebied van zwangerschap en kinderen kunt kopen. Denk aan zwangerschapskleding, drinkflesjes, autostoelen, kinderwagen, enzovoorts.

Uiteten

Ook restaurants hebben kortingsweken, wat te denken van de Restaurantweek waarbij je voor slechts € 27,50 een driegangen diner of lunch nuttigt bij een toprestaurant.

Woonartikelen en gebruiksproducten

 • Het grootste woonwarenhuis in Europa is IKEA, ook in Nederland heeft het meerdere filialen. Tweemaal per jaar kan je met korting meubels, huishoudelijke artikelen en decoratie kopen tijdens PLUNDRA. Tijdens PLUNDRA is het uitverkoop bij IKEA en dalen de prijzen met dertig tot zeventig procent.
 • En wat te denken van de voordelige aanbiedingen die je kunt scoren in de ING Rentepuntenwinkel? ING Rentepunten spaar je door simpelweg geld te sparen op je ING spaarrekening. Met de gespaarde ING Rentepunten krijg je korting op honderden artikelen, variërend van woonartikelen tot kinderwagens, fotocamera's tot vakanties, enzovoorts.
 • Misschien wel de moeder van het voordelig kopen van producten is het sparen van Douwe Egberts Punten. Deze spaaractie bestaat al vele tientallen jaren. Met de Douwe Egberts Punten koop je voordelig aan koffie en thee gerelateerde artikelen waaronder bijvoorbeeld servies of een koffiezetapparaat.

Black Friday en Cyber Monday

En dan zijn er nog de Amerikaanse uitverkoopperiodes die steeds populairder warden in Nederland. Denk maar aan Black Friday wat in de Verenigde Staten de dag is na Thanksgiving en dus valt op vrijdag 22 november 2019. Op Black Friday organiseren ook in Nederland steeds meer winkelketens leuke uitverkoopacties. De maandag erna (25 november 2019) is het dan Cyber Monday en is het de beurt aan webwinkels om speciale kortingsacties te organiseren.

Outlets

Als aanvulling op het overzicht met de startdatum van de modewinkels zijn er nog meer mogelijkheden om mode voordelig te kopen. Zo zijn er bijvoorbeeld outlets waar je het hele jaar door kortingen krijgt op kleding, schoenen, mode en andere artikelen. Je vindt hier een overzicht van alle outletcentra in Nederland, België en Duitsland en tevens een overzicht van alle merkoutlets.

Seizoensgebonden producten

Bijna alle producten en artikelen die je in de winkel ziet liggen hebben schommelende prijzen. De prijs is in veel gevallen afhankelijk van de tijd van het jaar en seizoen. De prijsdaling zet in nadat het hoogseizoen is afgelopen. Het is eigenlijk heel erg simpel. Enkele voorbeelden van wanneer de uitverkoop begint in 2019:

 • Kerstartikelen: de periode na Kerstmis
 • Tuinsets en tuinartikelen: einde zomer en begin herfst
 • Carnavalskleding: na carnaval
 • Skispullen: februari en maart
 • Winterbanden: lente en zomer
 • Elektronica (laptops, tablets, etc.): januari
 • Trouwartikelen: juni en juli
 • Sportabonnement: juni en juli
 • Barbecues: augustus en september
 • Caravans en kampeerspullen: augustus en september
 • Mobiele airco’s: september
 • Schoolspullen: eind september
 • Televisies: januari en in geval Nederland geen EK of WK speelt in de zomer
 • Fietsen: eind van de zomer

Waarom uitverkoop?

Uitverkoop of sale wordt natuurlijk niet zomaar georganiseerd. Het doel is om consumenten te lokken en aankopen te laten doen. Het gaat dan vooral om oude collecties die vervangen moeten worden door nieuwe collecties. De oude collecties worden anders onverkoopbaar of ze moeten langdurig worden opgeslagen wat geld kost. Door korting te geven raakt de oude collectie versneld uitverkocht en ontstaat er ruimte voor de nieuwe.

Korting steeds hoger

Uitverkoop is vooral voor mensen met veel geduld een geldbesparende periode. Dit komt omdat hoe langer een uitverkoop duurt, hoe verder de prijzen dalen. Maar wacht ook weer niet al te lang, want de meest populaire producten worden als eerste verkocht. Op een later moment zijn de kortingen dan wel het grootst, maar is het product of kledingstuk dat je zoekt al uitverkocht of niet meer in de gewenste maat of kleur verkrijgbaar.