Kuurne-Brussel-Kuurne

Last update: 18-10-2019

Kuurne-Brussel-Kuurne is de tweede Belgische klassieker in het voorjaar en maakt onderdeel uit van het befaamde Vlaamse openingsweekend. Het wielerseizoen is na Kuurne-Brussel-Kuurne echt van start gegaan en deze wielerklassieker is dan ook geweldig om op de erelijst te hebben staan. Menig wereldtoppers staat dan ook aan de start van Kuurne-Brussel-Kuurne. Kom meer te weten over Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 waaronder de locaties, het parcours, uitzendingen op televisie, kaarten en VIP tickets, programma en tijden.

Kuurne-Brussel-Kuurne 2020

Kuurne-Brussel-Kuurne is een van de belangrijkste Vlaamse wielerklassiekers van het jaar. Natuurlijk is de Ronde van Vlaanderen de allerbelangrijkste klassieker, maar Kuurne-Brussel-Kuurne is ook een koers met enorme allure. En wie wint in Kuurne kan mogelijk ook in nog grotere klassiekers meespelen voor de overwinning. Vooral doordat Kuurne-Brussel-Kuurne, ook wel tot KBK afgekort, al heel vroeg in het jaar plaatsvindt hebben er in het verleden al vele heroïsche edities plaatsgevonden in weer en wind. De volgende editie van Kuurne-Brussel-Kuurne vindt plaats op zondag 1 maart 2020.

Parcours

De start en finish liggen in Kuurne zoals de naam van dit wielerevenement al aangeven. Toch zegt dit niet alles, want de stad Brussel ligt helemaal niet aan de route. Vanuit Kuurne gaat de route namelijk wel oostwaarts richting Brussel, maar ruim voordat de stad wordt bereikt begint de terugweg richting Kuurne alweer. Onderweg wachten wel diverse lastige obstakels op de renners. Er moeten heuvels worden beklommen en kasseistroken worden overwonnen. Enkele bekende heuvels die bedwongen worden zijn de Hotond, Oude Kwaremont, Nokereberg en Kruisberg. Omdat de heuvelzone een flink eind van de finish is verwijderd en omdat eenmaal in Kuurne er nog twee plaatselijke (vlakke) rondes moeten worden afgelegd eindigt Kuurne-Brussel-Kuurne regelmatig in een flinke groepssprint.

Programma

Dit programma is van 2018, programma 2019 is nog niet bekend.

De hele dag staat in het teken van de wielersport, zo mogen ook bijvoorbeeld de juniores hun versie van Kuurne-Brussel-Kuurne. Bezoekers die bij de start willen komen kijken zullen om 10.30 uur de renners voor het eerst kunnen zien wanneer ze worden voorgesteld aan het publiek. Om 12.00 uur zal het startschot klinken. Om 15.45 uur zullen de profwielrenners naar schatting weer voor het eerst in Kuurne zijn en na twee lokale rondes zal de finish vermoedelijk rond 16.30 uur zijn. Uiteraard zijn de aankomsttijden van Kuurne-Brussel-Kuurne geheel afhankelijk van de snelheid waarmee wordt gefietst.

Kaarten en VIP Tickets

Wielrennen is een gratis toegankelijke sport en dit geldt ook voor Kuurne-Brussel-Kuurne. Langs het parcours kan je overal gratis en voor niks gaan staan en de renners aanmoedigen. Alleen voor de speciale VIP programma’s is een toegangsticket nodig. Er zijn allerlei soorten VIP tickets waarmee je recht hebt op lekker eten en drinken en natuurlijk topplaatsen rondom het parcours. De kosten voor de VIP tickets liggen tussen de € 50 en zelfs meerdere honderden euro’s per persoon. Een fraaie folder over de verschillende VIP formules en kosten voor de tickets vind je op deze pagina

Televisie

Uiteraard wordt Kuurne-Brussel-Kuurne live uitgezonden op de Belgische televisie via VRT (Sporza). De uitzending start om 14.30 uur. Ook Eurosport zendt Kuurne-Brussel-Kuurne live uit waardoor de koers te zien zal zijn in maar liefst 70 landen. In Nederland zal de NOS een samenvatting uitzenden. Zeer waarschijnlijk heeft de NOS ook een gratis livestream op haar website.

Omloop het Nieuwsblad

Traditioneel wordt de dag voor Kuurne-Brussel-Kuurne altijd de Omloop het Nieuwsblad gereden. Deze wielerkoers vormt samen met Kuurne-Brussel-Kuurne de officieuze opening van het Vlaamse wielerseizoen. Veel van de startende renners doen een combi en rijden beide koersen.