Omloop het Nieuwsblad

Last update: 24-10-2019

De officieuze opening van het Vlaamse wielerseizoen is de Omloop het Nieuwsblad. Het is het teken dat de lente op het punt van beginnen staat en alle profwielrenners met klassieke aspiraties staan aan het vertrek van deze klassieker. De Omloop het Nieuwsblad is een Vlaamse profkoers die iedere renner graag op zijn palmares bijschrijft, vooral nu deze is toegetreden tot de WorldTour. Kom alles te weten over de Omloop het Nieuwsblad 2020 waaronder informatie over het parcours, programma, kaarten en VIP tickets, uitzendingen op televisie, de bereikbaarheid en parkings.

Omloop het Nieuwsblad 2020

De Omloop het Nieuwsblad was vroeger bekend onder de naam Omloop het Volk en is een soort alternatief voor de grotere en belangrijkere Ronde van Vlaanderen. De wielerkoers dankt de huidige naam aan organisator Het Nieuwsblad, een Belgische krant. Wat de Omloop het Nieuwsblad extra speciaal maakt is, behalve de geweldige erelijst, het feit dat het de eerste echt belangrijke wielerkoers is in West Europa en meer specifiek Vlaanderen. De Omloop het Nieuwsblad vertegenwoordigt feitelijk de ontwaking van het wielrennen uit de winterslaap. Het is dan ook geen wonder dat heel veel renners reikhalzend uitkijken naar deze koers en direct goed willen zijn. Winst in Omloop het Nieuwsblad betekent dat je seizoen al bijna geslaagd is, voordat het goed en wel begonnen is. De omloop het Nieuwsblad wordt in 2019 verreden op zaterdag 29 februari.

Parcours

Het parcours voor 2020 is nog niet bekend

De Omloop het Nieuwsblad; dat betekent lage temperaturen, steile hellingen, moordende kasseistroken en wellicht een straffe wind. De koers is dus een echte Vlaamse klassieker waarin volop strijd en heroïek te beleven zullen zijn. Start is bij het SMAK (bij 't Kuipke) in Gent, waarna de koers voornamelijk ten zuiden van Gent zal worden verreden in de Vlaamse Ardennen. Hier worden ook verschillende heuvels aangedaan waaronder bijvoorbeeld de Berendries, de Muur van Geraardsbergen, de Taaienberg, de Molenberg, enzovoorts. Tevens is het dokkeren geblazen over de steentjes van bijvoorbeeld de Haaghoek, Lange Munte en Holleweg. Het parcours van de Omloop het Nieuwsblad voert over een afstand van in totaal ruim 200 kilometer. De finish is gelegen in Ninove.

Programma

De hele dag is het natuurlijk koers, maar de elite heren zullen starten voor het middaguur. De finish hangt af van het tempo dat wordt gereden, maar naar verwachting zal de finish worden bereikt tussen de klok van 16.30 en 17.00 uur. De dameskoers finisht rond 15.30 uur.

Kaarten en VIP Tickets

De Omloop het Nieuwsblad is gratis te bezoeken. Iedereen kan gewoon een positie langs het parcours innemen en genieten van de renners die voorbijrazen. Als bezoeker voel je de spanning stijgen zodra je in de verte al de televisiehelikopter hoort naderen. Je kunt er wel voor kiezen om een VIP ticket te kopen. Met een VIP ticket heb je recht op bijvoorbeeld toegang tot het rennersdorp voor de start, een plek op de finishtribune, deelname aan een heerlijke receptie, drinken, VIP parking, enzovoorts. Er zijn verschillende VIP formules opgezet, je vindt ze de website van de Omloop.

Televisie

Zoals gewoonlijk zal de VRT de Omloop het Nieuwsblad live uitzenden op televisie via Sporza. De live registratie zal ruim zijn opgezet en ook achteraf volgen interviews met de renners. Een zeer groot deels van de koers is dus in Nederland en België live te zien. Ook de NOS zal de Omloop het Nieuwsblad uitzenden, zij het minder uitgebreid. Ook is een zeer uitgebreide uitzending te volgen via de website van de NOS waar een gratis livestream te zien is.

Bereikbaarheid en parking

De Omloop het Nieuwsblad wordt ieder jaar weer bezocht door honderdduizenden mensen langs het parcours. Iedereen kan een gewenst punt langs het parcours uitkiezen om te gaan staan. Maar wat als je aanwezig wilt zijn nabij het vertrek of de aankomst? Vanwege de verkeersdrukte en wegafsluitingen is het verstandig om de start van de Omloop het Nieuwsblad te bezoeken met het openbaar vervoer. Het treinstation Gent-Sint-Pieters is zeer dichtbij de startlocatie gelegen. Bezoekers bij de finish in Meerbeke kunnen kiezen voor een bezoek met de auto of met de trein naar Ninove.

Kuurne-Brussel-Kuurne

De Omloop het Nieuwsblad is ontegenzeggelijk verbonden met een andere Vlaamse koers, namelijk Kuurne-Brussel-Kuurne. Deze semi-klassieker wordt altijd de dag na Omloop het Nieuwsblad gereden en samen vormen ze het openingsweekend van het Vlaamse wielerseizoen. Een aanzienlijk deel van de deelnemers starten in beide wedstrijden, hoewel het niet evident is om twee dagen achtereen te schitteren.