Lowlands: het onvoorspelbare paradijs in de Flevopolder

Het aantal acts dat op Lowlands heeft opgetreden is ongekend. Dankzij de grootse opzet van het festival is er sinds de beginjaren al een luxeprobleem: je spoorboekje puilt uit van de mooie acts, kiezen is onmogelijk. Nu we een jaartje zonder Lowlands hebben moeten doen, is terugkijken naar de hoogtepunten een aardig idee. We geven je een selectie.

Een dorp op zich

Lowlands is vier dagen lang een dorp op zich, met alles wat daarbij komt kijken. Je zou bijna aan het energieprijzen vergelijken slaan als je ziet wat er bijvoorbeeld allemaal van stroom moet worden voorzien. En dat op een plek waar niks is, middenin de polder. De camping, de biertapinstallaties, de bands en DJ's, de winkeltjes, de kramen, de tenten en de kleedkamers. Een logistieke uitdaging voor gevorderden.

Lowlands: onvoorspelbaar en spontaan

Het onvoorspelbare broertje onder de grote festivals staat onder oldschool bezoekers bekend om de onaangekondigde evenementen. Denk aan het moddergevecht bij de Alpha-tent tijdens de show van de Arctic Monkeys in 2004 en het sinaasappelgevecht in 1996. Overal ontstaan feestjes waar niet eens een artiest aan te pas hoeft te komen. In 1998 hoorde een select groepje bezoekers een geïmproviseerde speech aan van een Formule 1-liefhebber: een betoog van een dikke tien minuten, waarin uiteengezet werd wat de rollen van Schumacher en Häkkinen waren. Het aantal toehoorders nam toe, want het was een boeiend relaas. Onder luid gejuich sloot hij af met de woorden: "En om dat te vieren, ga ik nu voor jullie TIEN bier bestellen!" Het had niks met muziek of het festival te maken, toch is het Lowlands ten voeten uit.

"We hebben veel op ons af zien komen, maar een heel bankstel?"

Het publiek neemt die houding onwillekeurig mee naar de optredens. Metalband Deftones keek nogal vreemd op tijdens haar show in 1998. Het crowdsurfverbod was nog niet van kracht en de mensenmenigte was zoals gewoonlijk een wirwar van haar, armen, benen of hele lichamen. Deftones zag al spelend hoe twee fans, zittend op een tweezitsbank, letterlijk op handen gedragen werden richting het podium. Waar het ding vandaan kwam, wist niemand. Gitarist Stephen Carpenter is er nog verbaasd over. "We hebben veel op ons af zien komen, maar een heel bankstel?"

"Theeeooooo!"

De bekendste onder alle niet-geplande festiviteiten is waarschijnlijk 'Theo' uit 2004. Metronieuws claimt dat het Theo Vlaar uit Arnhem was, wiens vrienden hem kwijt waren en steeds zijn naam riepen - hetgeen massaal overgenomen werd. Hoe dan ook, de naam Theo was overal te pas en te onpas te horen. Het kon gebeuren dat iemand vanuit zijn slaapzak op de camping hartstochtelijk "Theeeeooooo!" krijste. Op Lowlands kan iedereen zijn 15 minutes of fame krijgen.