Osdorp Posse op Dynamo Open Air (1996)

Het is alweer vijftien jaar geleden dat metalfestival Dynamo Open Air, een absoluut begrip in metal-minded Europa, ermee ophield. Nog zeven jaar eerder, in 1996, vond er op het festival iets bijzonders plaats: een hiphopgroep stal de show. De opmars van de Osdorp Posse was onstuitbaar.

Van tram vijf tot nederhop-pioniers

In het boek 'Osdorp Posse - Hoe Schijt de Ventilator raakt' is uitgebreid te lezen hoe de opkomst van de nederhop verliep, met auteur Pascal Griffioen (Def P, frontman van de Osdorp Posse) als nationaal hiphopgeweten en pionier. Def P en zijn maatjes begonnen al in het Nederlands te rappen toen ze nog te jong waren om drank te mogen kopen of zich druk te hoeven maken welke verzekering de auto moet hebben. Ze waren de eersten die dit deden en schreven puberale teksten als 'ik zat in tram vijf en m'n *** stond stijf'. Ze zetten hun eerste vondsten op een cassettebandje, dat bekend werd onder de naam 'de rooie demo'.

Zegetocht

Als een olievlek verspreidde de tape zich onder hiphopliefhebbers, maar ook niet-fans van het genre vonden de teksten grappig en de muziek goed genoeg. Het resulteerde langzaam maar zeker in een zegetocht langs de vaderlandse podia en festivals. Na het cassettebandje verschenen de eerste volwaardige albums en ontwikkelde de Osdorp Posse een afkeer van het verschijnsel radio. Met name de publieke zender 3FM moest eraan geloven: zij draaiden de nummers van de Amsterdammers zelden of nooit, terwijl ze toch erg populair waren.

Dynamo Open Air

Wie het viertal, dat inmiddels live shows deed met metalband Nembrionic, niet negeerden waren de organisatoren van de festivals. En omdat de Osdorp Posse, al dan niet in het gezelschap van Nembrionic, tijdens clubshows ook al een zeer gemêleerd publiek trokken (hiphoppers, rockers, metalheads), mochten ze hun kunstje op één van de grootste metal-events van Europa komen vertonen: Dynamo Open Air. Dit festival was de voorloper van bijvoorbeeld Fortarock. Het optreden ging de boeken in als groot succes: festivalbezoekers mochten stemmen op hun favoriete act van het afgelopen weekend en de Osdorp Posse eindigde daarbij als tweede. De hiphopcrew moest de gitaarhelden van Slayer voor zich dulden.

The band with the four singers

Het veld was tijdens de opzwepende show van Def P en de zijnen één grote springende massa. Backstage kwamen de mannen van Slayer ze opzoeken: "Hey, you're the band with the four singers!" Het moet voor de Osdorp Posse een absoluut hoogtepunt geweest zijn, en het ultieme bewijs dat hun Nederlandstalige hiphop breed gedragen werd. Dat er jaren daarna zelfs nog een dikke hit op 3FM kwam in de vorm van Origineel Amsterdams, was natuurlijk alleen maar extra mooi.