Pakjesavond: Sinterklaas brengt cadeautjes

Het absolute hoogtepunt van de Sinterklaasperiode is ieder jaar natuurlijk op 5 december wanneer het Pakjesavond is. Op Pakjesavond komen Sinterklaas en zijn Pieten namelijk cadeautjes brengen aan de kinderen. Andere leuke tradities op Pakjesavond zijn het voorlezen van gedichten, het organiseren van een surpriseavond, het zingen van Sinterklaasliedjes en het eten van lekkernijen. Kom meer te weten over Pakjesavond zoals de datum en leuke tradities.

Wat is Pakjesavond?

Pakjesavond is de bijnaam voor de avond dat Sinterklaas de cadeautjes rondbrengt samen met zijn Pieten. Kinderen kijken vaak al wekenlang reikhalzend uit naar deze avond. Sinterklaas en zijn Pieten laten zichzelf niet zien en daardoor wordt er vaak ineens hard op de deur of raam gebonsd, een teken dat de cadeautjes zijn bezorgd. En ja hoor, als de zak met cadeaus inderdaad voor de deur staan kan het feest echt beginnen.

Datum Pakjesavond

Pakjesavond vindt ieder jaar op dezelfde datum plaats, namelijk op 5 december. Doordat de datum vaststaat verandert wel ieder jaar de dag van de week. Een overzicht van op welke weekdag Pakjesavond valt de komende jaren vind je in dit overzicht. Wat je wel vaak ziet is dat mensen de Pakjesavond zelf verschuiven naar een dag in het weekend, omdat het beter uitkomt in verband met hun agenda.

Waarom Pakjesavond op 5 december?

Pakjesvond wordt overigens gevierd op 5 december omdat 6 december de sterfdag is van Sint-Nicolaas, een bisschop uit Myra. Voorheen begon een nieuwe dag om 18.00 uur ’s avonds waardoor de huidige pakjesavond (5 december) toen al tot 6 december behoorde.

Lekkernijen

Bij Pakjesavond hoort ook het eten van typische Sinterklaas lekkernijen zoals pepernoten, taaitaai, speculaaspoppen, chocoladeletters, banketletters en marsepein.

Sinterklaasliedjes zingen

Om ervoor te zorgen dat Sint en zijn Pieten jullie huis niet overslaan is het een traditie om Sinterklaasliedjes te zingen. Wie kent er niet de liedjes die beginnen met ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en ‘Sinterklaasjes kom maar binnen met je knecht’? De liedjes kunnen op Pakjesavond worden aangeheven of je kunt een handige cd aanzetten waarop de liedjes te beluisteren zijn.

Sinterklaas huren

Een extra bijzondere Pakjesavond beleef je wanneer Sinterklaas daadwerkelijk op bezoek komt. Dit is mogelijk wanneer je een Sinterklaas en Pieten huurt.

Surprises maken

Families met oudere kinderen of vriendengroepen vieren Pakjesavond meestal op een andere manier. Zij organiseren bijvoorbeeld een surprise waarbij ze elkaar anoniem een cadeau geven. Een surprise is vaak geestig gemaakt en de verpakking is soms mooier dan het cadeau zelf. Een surprise gaat gepaard met een gedicht dat de ontvanger hardop moet voorlezen. Enkele weken voor de surpriseavond worden er lootjes getrokken. Eventueel gaat het geven van surprises in combinatie met een Sinterklaas dobbelspel.