Hoe oud is sinterklaas?

Sinterklaas is zeer geliefd onder de Nederlandse bevolking, uiteraard omdat hij ieder jaar cadeautjes komt brengen en omdat het gewoon een heel aardige man is. Sinterklaas is ook al een oude man en heeft witgrijs haar en een lange baard. Maar hoe oud is Sinterklaas eigenlijk? Wanneer en waar is hij geboren en welke leeftijd heeft Sinterklaas?

Sint-Nicolaas

Sinterklaas is eigenlijk een andere naam voor Sint-Nicolaas. Sint-Nicolaas was de bisschop in Myra, een plaats in Turkije (toen het Byzantijnse Rijk). Sint-Nicolaas was er bisschop in een tijd dat Turkije nog niet door moslims was overgenomen. Het dorpje Myra (tegenwoordig Demre geheten) is aan de zuidkant van Turkije gelegen niet ver van bekende vakantiesteden als Antalya en Alanya. Overigens is Sint-Nicolaas bekend vanwege vele goede daden en wonderen die hij heeft verricht. Ook was hij zeer goed voor kinderen en een soort beschermheer voor de scheepvaart.

Geboorte Sint-Nicolaas

Sinterklaas, oftewel Sint-Nicolaas, werd geboren rond het jaar 280 in Patara. Hij stierf in het jaar 342 of 352. Sint-Nicolaas werd dus al ruim 1700 jaar geleden geboren. Je zou dus kunnen zeggen dat Sinterklaas al meer dan 1700 jaar oud is.

Sinterklaas

Door de eeuwen heen is Sinterklaas uitgegroeid tot wat het nu is. Maar duidelijk is dat Sinterklaas een afgeleide is van Sint-Nicolaas. Ook veel van de Sinterklaastradities hebben raakvlakken met Sint-Nicolaas zijn leven en verering na zijn dood.

Alles over Sinterklaas