Pinksteren

Pinksteren behoort tot de belangrijkste Christelijke dagen van het jaar. Tijdens Pinksteren wordt gevierd en herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde uit de hemel. Pinksteren wordt gevierd middels twee dagen, namelijk Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag. Deze twee dagen zijn officiële feestdagen waardoor een groot deel van Nederland vrij is. Kom alles te weten over Pinksteren 2020 zoals de betekenis, datum en leuke activiteiten om te bezoeken.

Pinksteren 2020

Pinksteren is een belangrijke periode in het Christendom en herdenkt de uitstoring van de Heilige Geest, waarbij de Heilige Geest op de apostelen en overige gelovigen neerdaalde vanuit de hemel. Pinksteren symboliseert ook het begin van de Christelijke kerk, want na de komst van de Heilige Geest was de belofte van Jezus Christus ingelost. Pinksteren valt standaard zeven weken (49 dagen) na Pasen. Pinksteren duurt twee dagen, te weten Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag. In vroegere tijden was er zelfs een complete Heilige Geestweek, oftewel zeven dagen rust. De volgende editie van Pinksteren valt op zondag 31 mei en maandag 1 juni 2020.

Activiteiten

Behalve vele Pinkstervieringen in kerken en geloofsgemeenschappen staan er tijdens Pinksteren ook nog veel andere activiteiten op het programma. Doordat het gros van de mensen twee dagen vrij is worden er tal van evenementen georganiseerd. De bekendste is natuurlijk het popfestival Pinkpop, wat jaarlijks in Landgraaf plaatsvindt. Ook zijn er zogenoemde Pinksterkermissen, bijvoorbeeld de Pinksterkermis in Almere. Ook organiseren tal van dorpen en gemeentes braderies of sportevenementen. Er zijn schuttersfeesten, voorjaarsfeesten en ga zo maar door. Gezien de tijd van het jaar, midden in het voorjaar, is de kans op goed weer ook zeer reëel waardoor er vaak kan worden genoten van de natuur die in volle bloei staat.

Datum Pinksteren komende jaren

Onderstaand volgen de datums van Eerste en Tweede Pinksterdag in de komende jaren. Het gaat telkens om een zondag en een maandag:

  • 31 mei en 1 juni 2020
  • 23 en 24 mei 2021
  • 5 en 6 juni 2022