St. Patrick’s Day 2019

Last update: 23-09-2019

Saint Patricius leefde in de vierde en vijfde eeuw na Christus en is een heilig verklaarde Ierse missionaris. De heilige heeft een eigen feestdagen, namelijk St. Patrick’s Day. Deze dag is zelfs een nationale feestdag in Ierland en nog enkele andere landen. Op St. Patrick’s Day vinden er uiteraard in Ierland overal festiviteiten plaats, maar ook in Nederland wordt de dag op bescheiden schaal gevierd. Vooral de bekende Irish Pubs pakken meestal flink uit met tal van gezellige activiteiten. Kom meer te weten over St. Patricks Day 2020 waaronder de datum, activiteiten, de landen waar het wordt gevierd en de symbolen die worden gebruikt.

Datum 2020

St. Patrick’s Day wordt ieder jaar gevierd op 17 maart, wat de sterfdag is van Patricius. De volgende editie vindt dus plaats op dinsdag 17 maart 2020. Veel vierders van St. Patrick’s Day in gebieden waar het geen officiële feestdag is nemen speciaal vrij.

Activiteiten

Als je echt St. Patrick’s Day wilt vieren kan je het best naar Ierland gaan. Tegenwoordig kost een vliegticket naar Ierland zeer weinig waardoor je al voor enkele tientjes erheen kunt vliegen. In alle dorpen en steden vinden wel festiviteiten plaats, wat zich laat vergelijken met Koningsdag in Nederland. Ierland staat op deze dag bol van de kermissen, openluchtfeesten, vuurwerk, optochten, enzovoorts. Ook een hotelkamer in bijvoorbeeld Dublin is eenvoudig te vinden. Wie in Nederland St. Patrick’s Day wil vieren kan het best een Irish Pub bezoeken. Er zijn in Nederland honderden Irish Pubs waar je je prima kunt vermaken.

Andere landen

Natuurlijk is Ierland het land waar St. Patrick’s Day altijd het meest mee wordt geassocieerd, maar er zijn meer landen en gebieden waar het wordt gevierd. Ook in Noord-Ierland, delen van Canada (Labrador en Newfoundland) en het eiland Montserrat vieren St. Patrick’s Day. Dankzij de enorme Ierse diaspora wonen er grote aantallen Ieren in onder andere de Verenigde Staten en Australië en ook in die landen vinden er tal van activiteiten plaats. Overigens is St. Patrick’s Day ook een christelijk feest dat in sommige kerken wordt gevierd.

Symbolen

Bij St. Patrick’s Day horen bepaalde symbolen. Bekend is de Shamrock, een klavertje met drie blaadjes. De Shamrock is tevens het nationale symbool van Ierland. Ook de kleur groen is onlosmakelijk verbonden met de feestdag. Groen is wederom de kleur van Ierland en verbonden met het katholicisme. Bekend zijn de beelden van de Chicago River in Chicago die groen wordt gekleurd tijdens St. Patrick’s Day. Tijdens het feest gaan, wederom is de vergelijking met Koningsdag treffend gezien de keuze voor één kleur, veel feestgangers in het groen gekleed.