Uitbetaling zorgtoeslag 2020: datums per maand

Last update: 27-01-2020

Zorgtoeslag is één van de toeslagen die de overheid biedt aan mensen met lagere inkomens. Met zorgtoeslag blijft de zorg betaalbaar voor iedereen in Nederland. Zorgtoeslag wordt iedere maand overgemaakt op je rekening. Maar op welke datum kan je de uitbetaling van de zorgtoeslag verwachten? Onderstaand vind je alle informatie over zorgtoeslag waaronder de uitbetaaldatum per maand in 2020. Ook vind je informatie over het aanvragen van zorgtoeslag.

Wat is zorgtoeslag

Met zorgtoeslag komt de overheid (Belastingdienst) mensen met een lager inkomen tegemoet. De toeslag kan gebruikt worden om de hoge zorgkosten deels mee te betalen. De hoogte van de zorgtoeslag varieert en is afhankelijk van bijvoorbeeld de leefsituatie en inkomen. Of je recht hebt op zorgtoeslag kan je hier teruglezen. Eventueel kan hulp worden ingeschakeld door te bellen met de Belastingtelefoon of je vraag te stellen bij een toeslagenservicepunt of een belastingkantoor.

Uitbetaling zorgtoeslag 2020

Zoals gezegd wordt het geld maandelijks overgemaakt, waarbij er vooruit wordt gewerkt. Dit betekent dat je al voordat de maand begint je de zorgtoeslag hebt ontvangen, meestal rond de 20e de maand ervoor. Afhankelijk van de weekenden of feestdagen kan het zijn dat je pas na het weekend de zorgtoeslag krijgt uitbetaald. Voor 2020 gelden de volgende uitbetaaldatums per maand:

 • Januari: maandag 20 december 2019
 • Februari: maandag 20 januari 2020
 • Maart: donderdag 20 februari 2020
 • April: vrijdag 20 maart 2020
 • Mei: maandag 20 april 2020
 • Juni: woensdag 20 mei 2020
 • Juli: maandag 22 juni 2020
 • Augustus: maandag 20 juli 2020
 • September: donderdag 20 augustus 2020
 • Oktober: maandag 21 september 2020
 • November: dinsdag 20 oktober 2020
 • December: vrijdag 20 november 2020
 • Januari (2021): maandag 21 december 2020

Wanneer geld op rekening

Iedereen die weleens geld overschrijft of ontvangt weet dat sommige banken vertragingen hanteren waardoor het geld pas de dag erna (of nog later) op je rekening staat. In het geval van zorgtoeslag is dit anders, aangezien de Belastingdienst afspraken heeft gemaakt met alle banken. De afspraak is zo gemaakt dat de zorgtoeslag nog dezelfde dag op je rekening staat. Voor iedere bank geldt dat de zorgtoeslag voor 24.00 uur (middernacht) is overgemaakt. Voor de bank ING geldt zelfs dat de zorgtoeslag al voor 12.00 uur ’s middags is bijgeschreven.

Geen zorgtoeslag ontvangen

Wanneer je toch geen zorgtoeslag hebt ontvangen op de afgesproken datum zijn er enkele opties. Mogelijk heb je gewoonweg geen recht op zorgtoeslag, controleer dit op Mijn Toeslagen. Controleer het toeslagenoverzicht en het tabblad ‘Uitbetaald’. Klopt bijvoorbeeld wel het rekeningnummer? Als alles klopt kan het best de Belastingtelefoon worden gebeld via het gratis telefoonnummer 0800-0543. Een andere goede optie is dat je de zorgtoeslag niet maandelijks krijgt uitbetaald, bijvoorbeeld omdat het totaalbedrag per jaar zeer laag is.

Zorgverzekering

Zorgtoeslag is natuurlijk mooi meegenomen, maar er zijn meer opties om geld te besparen. Vergelijk bijvoorbeeld ieder jaar de zorgverzekeringen. Je betaalt al snel teveel en er is er meestal wel een goedkopere te vinden. Vergelijk gratis en vrijblijvend de zorgverzekering via Independer.