Zorgtoeslag 2020: aanvragen en voorwaarden

Last update: 29-01-2020

Om mensen tegemoet te komen in de kosten van een zorgverzekering verstrekt de Nederlandse overheid zorgtoeslag. Om zorgtoeslag te krijgen moet je voldoen aan verschillende voorwaarden waaronder een niet te hoog inkomen of vermogen. Zorgtoeslag is er dus vooral voor de lagere inkomens. Kom te weten of je recht hebt op zorgtoeslag in 2020, wat de voorwaarden zijn, hoe je zorgtoeslag kunt aanvragen en op welke datums er uitbetaald wordt.

Zorgtoeslag

De kosten voor de zorgverzekering zijn de laatste jaren sterk gestegen. Ook het eigen risico vormt een flinke kostenpost. Om vooral de lagere inkomensgroepen te helpen is er zorgtoeslag verkrijgbaar. Zorgtoeslag wordt verstrekt in de vorm van geld en dekt dus een deel van de kosten van de zorgverzekering. Zorgtoeslag wordt eenmaal per maand uitgekeerd, bekijk het overzicht met betaaldatums van de zorgtoeslag.

Voorwaarden

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag, om in aanmerking te komen moet er worden voldaan aan diverse voorwaarden. Deze voorwaarden gelden voor de aanvrager en de eventuele toeslagpartner:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn
  • Het (gezamenlijke) inkomen mag niet te hoog zijn. Zonder toeslagpartner mag je maximaal € € 30.481 verdienen, met toeslagpartner gezamenlijk € 38.945.
  • Het (gezamenlijke) vermogen mag niet te hoog zijn. Zonder toeslagpartner mag je maximaal € € 116.613 aan vermogen hebben, met toeslagpartner gezamenlijk € 147.459.
  • Je moet beschikken over de Nederlandse nationaliteit of over een geldige verblijfsvergunning
  • Je moet beschikken over een Nederlandse zorgverzekering

Zorgtoeslag berekenen

Om helemaal zeker te zijn van of je zorgtoeslag kan ontvangen is het verstandig een proefberekening te maken via de website van de Belastingdienst. Een proefberekening kan worden gemaakt op deze pagina. Je kunt eenvoudig alle toeslagen aanvinken om te beoordelen of je misschien ook recht hebt op huurtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag in 2019. 

Zorgtoeslag aanvragen

Als je recht hebt op zorgtoeslag kan je dit aanvragen via ‘Mijn Toeslagen’. Om in te kunnen loggen heb je wel DigiD nodig. Wanneer je geen toeslagpartner hebt kan het aanvragen van zorgtoeslag zelfs via de app ‘jouw zorgtoeslag’. Het is mogelijk om gedurende het kalenderjaar 2019 en zelfs een deel van 2020 nog de zorgtoeslag voor 2020 aan te vragen. Je hebt tot 1 september 2021 de tijd om de zorgtoeslag 2020 aan te vragen.