Landmachtdagen

Last update: 25-01-2019

De Landmachtdagen zijn de open dagen van de Koninklijke Landmacht en zorgen altijd voor veel spektakel. In 2019 vinden er publieksdagen plaats in meerdere steden op verschillende data:

Op dit moment zijn de volgende steden en data bekend:

  • Almere: 25 mei 2019
  • Venlo: 26 mei 2019
  • Volkel: 14 en 15 juni 2019 (tijdens de Luchtmachtdagen)
  • Dordrecht: datum nog niet bekend

Hieronder volgt de info van de voorgaande editie:

Landmachtdagen 2019

De opzet van de Landmachtdagen is ingrijpend veranderd. Waar voorheen altijd de Landmachtdagen werden georganiseerd op één kazerne, vinden de activiteiten nu plaats door het hele land. Militairen en Landmacht trekken dus het hele land in voor tal van activiteiten. In 2019 zullen er ook weer in het hele land activiteiten worden georganiseerd. Tijdens de Landmachtdagen heb je als burger kans om zeer dicht bij het materieel te komen en demonstraties te bekijken. Het is zelfs mogelijk om een praatje te maken met één van de militairen.

Educatief programma

Op de eerste vijf dagen van de Landmachtdagen  vindt het educatief programma plaats. Hierbij gaan honderden militairen langs scholen om hun verhaal te vertellen aan leerlingen uit groep 7 en 8 over wat het inhoudt om bij de Landmacht te werken. Leerlingen kunnen hierbij vragen stellen aan de militairen. Ook wordt aandacht besteed aan de uitrusting van de militairen en de gewoonten die erbij horen wanneer je bij de Koninklijke Landmacht werkt. Een bezoek van een militair duurt circa twee uur. Leerlingen van technische en logistieke opleidingen uit het middelbaar en voortgezet onderwijs  mogen het MatlogCo bezoeken, oftewel Materieellogistiek Commando Land. Hier vindt onderhoud plaats aan onder andere voertuigen en wapens van de krijgsmacht.

Publieksevenementen

Op de laatste dag van de Landmachtdagen  vinden er publieksevenementen plaats in bijna twintig steden. Voorbeelden van activiteiten zijn demonstraties, shows, patrouilles, herdenkingen, sportieve uitdagingen, literaire middagen, enzovoorts. Ook kunnen bezoekers vragen stellen aan de militairen. De steden waar activiteiten worden georganiseerd zijn Eindhoven, Bergen op Zoom, Den Haag, Schagen, Deventer, Enschede, Meppel, Sneek, Assen, Groningen en Almere. In Heerlen, Tilburg, Breda, Valkenburg, Dordrecht, Leusden, Woerden en Margraten vinden er al op andere data activiteiten plaats. Het programma duurt in de meeste gevallen van 10.00 tot 16.00 uur. De invulling van het programma van de Landmachtdagen is hier te raadplegen.

Gratis toegang

Een bezoek aan de publieksevenementen op de slotdag van de Landmachtdagen is geheel gratis. Je hoeft dus ook geen entreebewijs te kopen. De Landmachtdagen behoren mede dankzij het gratis karakter tot de best bezochte evenementen van Nederland. Jaarlijks bezoeken meer dan 100.000 mensen de Landmachtdagen.

Luchtmachtdagen en Marinedagen

Behalve de Landmachtdagen organiseert Defensie ook nog de populaire Luchtmachtdagen en Marinedagen. Ook in België zijn er aansprekende open dagen bij Defensie, wat te denken van bijvoorbeeld de Opendeurdagen in Leopoldsburg.

Loopbaan

Droom je van een loopbaan bij de Koninklijke Landmacht? De Landmacht is op ieder moment op zoek naar nieuw talent. De Landmachtdagen vormen ook een unieke kans om te praten met militairen over de loopbaanmogelijkheden binnen Defensie. Ook kan je een van de voorlichtingsdagen bezoeken die het hele jaar door plaatsvinden.