Home » Landmachtdagen

Landmachtdagen

Last update: 21-11-2017

De Landmachtdagen zijn de open dagen van de Koninklijke Landmacht en zorgen altijd voor veel spektakel. Iedere editie wordt georganiseerd in diverse steden door het hele land. Ook vind er een uitgebreid voorlichtingsprogramma plaats op scholen door het hele land. Dus waar je ook woont, er is altijd wel een stad enigszins in de buurt waar de Landmachtdagen activiteiten zullen organiseren. Kom alles te weten over het programma van de Landmachtdagen 2018 waaronder locaties en programma.

Landmachtdagen 2018

De opzet van de Landmachtdagen is ingrijpend veranderd. Waar voorheen altijd de Landmachtdagen werden georganiseerd op één kazerne, vinden de activiteiten nu plaats door het hele land. Militairen en Landmacht trekken dus het hele land in voor tal van activiteiten. In 2018 zullen er ook weer in het hele land activiteiten worden georganiseerd. Tijdens de Landmachtdagen heb je als burger kans om zeer dicht bij het materieel te komen en demonstraties te bekijken. Het is zelfs mogelijk om een praatje te maken met één van de militairen.

Datum 2018

Het programma van de Landmachtdagen beslaat in 2018 maar liefst vijf dagen en duurt van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 mei 2018. Het programma bestaat uit twee hoofdonderdelen, namelijk het praten op scholen en de publieksevenementen. Het vertellen op scholen door militairen vindt plaats van maandag tot en met vrijdag. De publieksevenementen vinden plaats op de afsluitende zaterdag.

f6472d29753d4047956d0dd9c8a4c056.jpg

Meer dan de datum is op dit moment nog niet bekend. In het vervolg van dit artikel volgt daarom de oude informatie van de voorgaande editie.

Educatief programma

Op de eerste vijf dagen van de Landmachtdagen (maandag 8 tot en met vrijdag 12 mei 2017) vindt het educatief programma plaats. Hierbij gaan honderden militairen langs scholen om hun verhaal te vertellen aan leerlingen uit groep 7 en 8 over wat het inhoudt om bij de Landmacht te werken. Leerlingen kunnen hierbij vragen stellen aan de militairen. Ook wordt aandacht besteed aan de uitrusting van de militairen en de gewoonten die erbij horen wanneer je bij de Koninklijke Landmacht werkt.Een bezoek van een militair duurt circa twee uur. Het voortgezet en middelbaar onderwijs is welkom bij het Nationaal Militair Museum op vrijdag 12 mei 2017. Scholen kunnen zich aanmelden via de uitnodigingsmail die ze hebben ontvangen.

Publieksevenementen

Op de laatste dag van de Landmachtdagen (zaterdag 13 mei 2017) vinden er publieksevenementen plaats in elf steden. Voorbeelden van activiteiten zijn demonstraties, shows, patrouilles, herdenkingen, sportieve uitdagingen, literaire middagen, enzovoorts. Ook kunnen bezoekers vragen stellen aan de militairen. De elf steden waar op activiteiten worden georganiseerd zijn Almere, Eindhoven, Enschede, Groningen, Havelte, Heerenveen, Heerhugowaard, Rotterdam, Utrecht, Weert en Zutphen. Het programma duurt van 10.00 tot 16.00 uur, alleen in Groningen duurt het tot 16.30 uur. De invulling van het programma van de Landmachtdagen is hier te raadplegen.

Kaartverkoop

Een bezoek aan de publieksevenementen op de slotdag van de Landmachtdagen is geheel gratis. Je hoeft dus ook geen entreebewijs te kopen. De Landmachtdagen behoren mede dankzij het gratis karakter tot de best bezochte evenementen van Nederland. Jaarlijks bezoeken meer dan 100.000 mensen de Landmachtdagen.

Luchtmachtdagen en Marinedagen

Behalve de Landmachtdagen organiseert Defensie ook nog de populaire Luchtmachtdagen en Marinedagen. Ook in België zijn er aansprekende open dagen bij Defensie, wat te denken van bijvoorbeeld de Opendeurdagen in Leopoldsburg.

Loopbaan

Droom je van een loopbaan bij de Koninklijke Landmacht? De Landmacht is op ieder moment op zoek naar nieuw talent. De Landmachtdagen vormen ook een unieke kans om te praten met militairen over de loopbaanmogelijkheden binnen Defensie. Ook kan je een van de voorlichtingsdagen bezoeken die het hele jaar door plaatsvinden.