Elfstedentocht

Winter 2019 – 2020

Last update: 10-04-2019

Telkens als het enige tijd serieus vriest stijgt de schaatskoorts in Nederland naar ongekende hoogte. De Tocht der Tochten, oftewel de beroemde Elfstedentocht, wanneer komt er weer eens één? Misschien gaat de Elfstedentocht dit jaar (winter 2019 - 2020) wel weer eens door, maar niemand die het exact kan voorspellen. Maar wat als het er serieus op gaat lijken en het ijs wel erg dik begint te worden? Zorg dat je de signalen goed volgt en schrijf jezelf tijdig in als je wilt deelnemen. Alles wat je nodig hebt in de voorbereiding op een eventuele Elfstedentocht is onderstaand samengevat.

Elfstedentocht

Het is het meest aansprekende schaatsevenement ter wereld: de Elfstedentocht. Een schaatstocht door Friesland over tweehonderd kilometer aan bevroren watergangen. Zoals de naam al aangeeft voert de route langs elf steden en gemeenten, te weten Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. De jaren dat de Elfstedentocht doorging stond het hele land op zijn kop. Ook vele jaren later staan sommige edities nog in het collectieve geheugen gegrift, vooral de edities die in erbarmelijke omstandigheden werden verreden spreken nog tot de verbeelding.

Inschrijven en deelnemen

Ben je een goed getrainde schaatser en lijkt het je wat om ook deel te nemen aan de Elfstedentocht? Zorg er dan voor dat je niet wacht tot het vriest en het kraakt, maar neem al eerder je maatregelen. Deelname is namelijk alleen voorbehouden aan leden van de Vereniging de Friesche Elfsteden. Schrijf jezelf dus in bij de Vereniging de Friesche Elfsteden en vervolgens begint het hopen op koud winterweer. Waar je voorheen ook moest hopen dat je werd ingeloot is dat obstakel tegenwoordig van de baan. Ieder lid van de Vereniging de Friesche Elfsteden mag ook daadwerkelijk starten.

Gaat de Elfstedentocht door?

Helaas vindt de Elfstedentocht niet ieder jaar plaats, de doorgang is uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden. Pas als het ijs minimaal 15 centimeter dik is op alle plaatsen kan de tocht der tochten doorgaan. Om een dergelijke dikke ijsvloer te bereiken moet het enkele weken flink vriezen. Ondanks dat het dit wel vaker doet kunnen er nog andere spelbrekers zijn. Zo hebben bijvoorbeeld in het verleden harde wind gezorgd voor windwakken en sneeuwval voor een isolerende werking waardoor de echte vrieskou met moeite de ijsvloer kon doen aangroeien.

Alternatieve Elfstedentocht

En mocht het feest ook deze winter niet doorgaan dan hoef je nog niet te treuren, in Oostenrijk wordt er bijvoorbeeld de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee georganiseerd. Hoewel de sfeer natuurlijk onvergelijkbaar is, is de afstand dat niet. En dan is er nog de Friese Fietselfstedentocht waarbij de elf steden per fiets worden aangedaan.