Kerst: alles over Kerstmis

De meest hartverwarmende periode van het jaar is natuurlijk gedurende Kerst. Hoewel Kerst zelf maar uit twee dagen bestaat, namelijk Eerste en Tweede Kerstdag, staat een lange periode ervoor al in het teken van Kerstmis. In de weken voor Kerst worden er namelijk tal van kerstmarkten georganiseerd, staan de winkels en etalages in het teken van Kerst, heeft iedereen een kerstboom opgezet, enzovoorts. Kom alles te weten over Kerst en de kersttradities die bij deze feestdagen horen.

Kerst

Kerst is voor christenen een van de belangrijkste feesten van het jaar waarmee de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Onder katholieken wordt het feest vooral Kerstmis genoemd, de protesten noemen het eerder Kerstfeest. Behalve het christelijke is Kerst vooral verworden tot een feest waarbij naastenliefde voorop staat. Kerst wordt dan ook vooral in de familiaire sfeer gevierd. Kerst is wanneer je het theologische buiten beschouwing laat, het meest belangrijke volksfeest geworden. De kerstperiode staat bol van de tradities en gebruiken, er is geen periode in het jaar die zo zwaar een stempel drukt als Kerst.

Datum Kerst

Ieder jaar valt Kerst op dezelfde datums, te weten 25 en 26 december. Op 25 december is het eerste kerstdag, op 26 december tweede kerstdag. Niet in alle landen wordt tweede kerstdag gevierd. In veel landen wordt Kerstavond (de avond van 24 december) wel groots gevierd. Een overzicht van alle datums, weekdagen en weeknummers van Kerst de komende jaren vind je in dit overzicht.

Kerstboom opzetten

Een van de symbolen van Kerst is natuurlijk het plaatsen van een kerstboom in huis of in de tuin. Een kerstboom symboliseert de boom van het paradijs, terwijl de kerstballen die in de boom hangen de vruchten symboliseren die Adam en Eva aten. Kerstbomen zijn tegenwoordig ware kunstwerkjes met prachtige en vooral gezellige verlichting, slingers, enzovoorts.

Kerststal en kersthuisjes

Huizen worden meestal versierd met nog veel andere kerstversieringen. Mensen plaatsen bijvoorbeeld een kerststal waarin de geboorte van Jezus is afgebeeld. Een nieuwere trend is het plaatsen van gezellige en kneuterige kerstdorpjes. Deze miniatuurhuisjes en –situaties zijn erg mooi gedecoreerd en stralen warmte en gezelligheid uit.

Kerstmis

De Kerstmis is een belangrijke mis die plaatsvindt in kerken op kerstavond en eerste kerstdag. De kerstmis is een van de best bezochte kerkdiensten van het gehele jaar. Veel christenen gaan bijvoorbeeld alleen naar de kerk wanneer de kerstmis plaatsvindt.

Kerstman

De Kerstman is een commerciële invulling van het Kerstfeest. De Kerstman is een figuur, afgeleid van het bekende Sinterklaasfeest, die cadeaus geeft aan (vooral) kinderen. In andere landen is de Kerstman nog niet zo veramerikaniseerd en draagt hij een groene outfit. In andere landen worden de cadeaus nog gebracht door het Christuskind.

Kerstmarkt

In de kerstperiode zijn er in Nederland, België en Duitsland ook honderden kerstmarkten. Op een kerstmarkt koop je typische kerstlekkernijen, kerstcadeaus, enzovoorts. Natuurlijk heerst er de heerlijke en warme kerstsfeer met duizenden lampjes. Kerstmarkten zijn mateloos populair en worden door miljoenen mensen bezocht. Meer informatie zoals datums, openingstijden en bereikbaarheid vind je op de pagina Kerstmarkten: Overzicht Kerstmarkten Nederland, België en Duitsland.

Kerstpakket

Het kerstpakket wordt in veel bedrijven in de periode voor kerst uitgedeeld aan het personeel. Het kerstpakket is een bedankje voor de geleverde arbeid in het afgelopen jaar en tevens een gelukwens voor het nieuwe jaar. In een kerstpakket zitten vaak lekkernijen die het personeel thuis kan opeten. Soms geven werkgevers in plaats van voedingsmiddelen cadeaubonnen.

Kerstcadeaus en kerstinkopen

Mensen geven elkaar tijdens Kerst graag cadeaus of organiseren een surprise. Door cadeaus te geven onderstreep je hoe belangrijk je de ontvanger vindt. Het fenomeen kerstinkopen doen is zeer bekend en veel mensen geven honderden euro’s uit aan kerstcadeaus. Het online kopen van kerstcadeaus wordt steeds populairder. Eenvoudig, voordelig en snel kerstinkopen doen doe je in onze zeer complete Kerst Webshop.

Kerstmuziek en -films

Kerstmis staat ook bol van de kerstmuziek. Natuurlijk zijn er de historische kerstliedjes die kinderen leren op school en die worden gezongen in kerken. Maar ook op de radio barst het van de kerstmuziek. Vele grote artiesten hebben ooit een kerstnummer opgenomen. Goede kersthits worden vele decennia achteraan grijs gedraaid op de radio tijdens de kerstperiode. Kerstmis heeft ook een eigen filmgenre, hoewel je het ook onder het genre familiefilm kunt schuiven. Kerstfilms zijn in bijna alle gevallen films met een happy end die het belang van liefde, familie en vrienden onderstrepen.

Kerstdiner

Kerst is ook een periode van overdadig eten. Het kerstontbijt, de kerstbrunch en kerstdiner zijn meestal stukken luxer dan gangbare maaltijden. Mensen nodigen familie of vrienden thuis uit en halen alles uit de kast om een onvergetelijke kerstmaaltijd voor te schotelen , vaak bestaande uit meerdere gangen.

Kerstkaarten

Het is een traditie om in de periode voor Kerst kerstkaarten te versturen naar vrienden en familie. Met een kerstkaart wens je iemand prettige feestdagen en vaak ook alvast een gelukkig nieuwjaar. Kerstkaarten worden vaak uitgestald of opgehangen in de woonkamer.

Kerstevenementen

Voor, tijdens en na kerst zijn er nog meer interessante evenementen te beleven. Een overzicht van de leukste en meest bijzondere kerstuitjes vind je op deze pagina.

Witte Kerst

Last but not least is het hopen op een witte kerst. Een flink pak verse sneeuw maakt een Kerst echt onvergetelijk. De wereld ziet er door de sneeuw extra vredig en rustiek uit. Helaas mogen we in Nederland zelden genieten van een Witte Kerst. Kunnen we de volgende keer wel sneeuw verwachten? Wordt het dit jaar wel een Witte Kerst?