Kerst: overzicht leukste kerstuitjes

De gezelligste en sfeervolste periode van het jaar? Dat is uiteraard de kerstperiode met als climax Eerste en Tweede Kerstdag. Maar al vanaf medio november tot en met het einde van de kerstvakantie zijn er volop evenementen en kerstuitjes die bezocht kunnen worden. In bijna iedere stad of dorp worden wel kerstuitjes georganiseerd. Onderstaand zijn de leukste en meest sfeervolle kerstuitjes en –evenementen opgesomd.

Kerstmarkten

Iedereen die ooit een Kerstmarkt heeft bezocht wil er ieder jaar één bezoeken. De vele kraampjes vol lekker geurende lekkernijen en mooi gedecoreerde kerstartikelen brengen je zeker in de kerstsfeer. De kerstmarkten zijn ook nog eens een oase van duizenden lampjes die hartverwarmend flonkeren in deze donkere dagen. Ook zijn Kerstmarkten een goede bestemming wanneer je kerstcadeaus wilt kopen, je vindt er allerlei leuke spullen die niet misstaan als cadeau onder de kerstboom. Een overzicht van de leukste Kerstmarkten inclusief informatie over locatie en openingstijden vind je op Kerst: overzicht Kerstmarkten Nederland, België en Duitsland.

Kerstcircussen

Een ander heus fenomeen rondom de Kerstdagen zijn een bezoek aan een circus. Acrobatiek, show en de aloude circussfeer zijn al decennia lang een beproefde recept voor Kerst. Ieder jaar strijken meerdere circussen neer in Nederland. Bekende kerstcircussen zijn die van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Maastricht.

Schaatsbaan

Schaatsen is een zeer populaire sport in Nederland en op internationale toernooien gooien de Nederlandse schaatsers dan ook ieder jaar hoge ogen. In de kerstvakantie worden in veel steden en dorpen schaatsbanen aangelegd waar iedereen lekker kan zwieren op het ijs. Vaak is de schaatsbaan gekoppeld aan een gezellige feesttent of kerstmarkt. Bekende voorbeelden zijn Winterland in Oss of de Christmas Village on Ice Amsterdam.

IJsbeelden Festival Amsterdam

Een ijzig koud maar toch prachtig evenement wordt jaarlijks georganiseerd in Amsterdam dankzij het IJsbeelden Festival. Op het IJsbeelden Festival zijn honderden prachtig vormgegeven ijssculpturen geëxposeerd. De beelden zijn gemaakt door kunstenaars uit de hele wereld. Overigens duurt het evenement enkele maanden lang dus ook buiten de kerstperiode kan je er nog terecht.

Pretparken

Ook grote pretparken doen mee om de winter wonderland sfeer te creëren waarmee je in de Kerststemming komt. Ieder jaar reizen tienduizenden Nederlanders af naar Disneyland Parijs om daar te genieten van Kerst in Disneyland Parijs. Het hele park is hartverwarmend gedecoreerd en er zijn speciale parades met de Disney figuren in kerstsfeer. Gewoon in Nederland kan je ook terecht bij Disney on Ice, waar de bekende Disneyfiguren een prachtige kerstshow opvoeren op het ijs. Niet honderd procent Kerst, maar wel heel bijzonder is de Winterefteling, waarbij het bekende pretpark de Efteling in winterse sferen is gehuld. Ook noemenswaardig is de Samson en Gert Kersthow in Plopsaland de Panne.

Beurs bezoeken

In de aanloop van de feestdagen zijn er diverse beurzen die hierop inspelen. Vaak vinden ze al enkele weken voor Kerst plaats, waardoor ze een geweldige kans vormen om helemaal in de kerststemming te komen. Winterfair Rotterdam is een beurs die helemaal in het teken staat van de feestdagen en kerst. Ideaal als je bijvoorbeeld nog kerstversieringen nodig hebt of inspiratie op wilt doen voor het kerstdiner. Margriet Winterfair biedt ook een kans om gezellig te Kerstshoppen.

Christmas Show

Een prachtige kerstshow wordt georganiseerd in de Ziggo Dome. Tijdens de Christmas Show genieten de bezoekers van dans, acts en een bijzonder verhaal. Diverse bekende Nederlanders werken mee aan de voorstellingen. De Christmas Show is het familie evenement van het jaar als het aankomt op kerstsfeer. De organisatie van de Christmas Show is in handen van onder andere RTL Live Entertainment.

Kerstshows tuincentra

Menig tuincentrum speelt in op de kerstperiode met zogenoemde kerstshows. Je loopt als bezoeker door de winkel die helemaal in kerstsferen is gehuld. Denk hierbij aan prachtig versierde kerstbomen, honderden gezellige kersthuisjes en –dorpjes, enzovoorts. Gezellig om mee te maken en bovendien gratis entree.

Radio

Kerst betekent natuurlijk ook extra aandacht voor de medemens die het minder goed heeft getroffen. Een van de bekendste acties is die van Serious Request waarbij geld wordt ingezameld voor goede doelen van het Rode Kruis. Serious Request is een initiatief van radiozender 3FM waarbij de DJ’s zich laten opsluiten in het Glazen Huis. Serious Request vindt ieder jaar plaats in een andere stad. En dan is er nog de Top 2000. De Top 2000 op Radio 2 is natuurlijk vooral verbonden met de viering van Oud en Nieuw, maar wist je dat het programma al begint op Eerste Kerstdag? Dat betekent heerlijke achtergrondmuziek gedurende Eerste en Tweede Kerstdag.

Uitverkoop

Rond de kerstperiode houden ook veel winkelketens uitverkoop. Vooral modewinkels starten hun jaarlijkse wintersale vlak voor of vlak na de Kerstdagen. Dat betekent dus met kortingen van wel 70% shoppen bij winkels als Zara, H&M, Mango, enzovoorts. Ook onze zuiderburen hebben wintersale, alleen daar begint de solden pas op 3 januari. Meer over de uitverkoop van mode, elektronica en reizen op de pagina Uitverkoop en Sale.

Dickens festijn

Als je fan bent van Charles Dickens en de figuren uit zijn boeken, dan moet je half december zeker naar Deventer toe wanneer daar het Charles Dickens Festijn plaatsvindt. Je waant je in het Engeland van de negentiende eeuw, uiteraard in Kerstsferen gehuld. Maar liefst bijna 1000 acteurs werken mee aan dit fantastische evenement.