Moederdag: zo maak je een leuk gedicht

Een ontbijt op bed met Moederdag is niet compleet zonder een persoonlijk en origineel gedichtje. Of het nu een kort of een lang gedicht is maakt niet uit, het gaat er om dat het uit het hart komt. Voor sommige mensen is het een koud kunstje om een fraai gedicht te maken, maar voor de meesten betekent het flink zwoegen. Vooral voor kleine kinderen is een Moederdag gedicht schrijven een hele opgave. Gelukkig hebben we de beste tips op een rijtje gezet waardoor iedereen een leuk en bijzonder gedicht kan schrijven. 

Doel van het gedicht

Voordat je begint te schrijven, eventueel met de hulp van een volwassene, is het slim om te bepalen wat het doel is van het gedicht. In het geval van Moederdag is dit meestal het uiten van je liefde en waardering voor alles wat je moeder het hele jaar voor je doet. Maar een gedicht wordt veel leuker als je er ook een persoonlijke touch aangeeft. Schrijf bijvoorbeeld over leuke (of moeilijke) dingen die je samen hebt meegemaakt of schrijf over (gedeelde) hobby’s.

Rijmen of niet?

De meeste gedichten rijmen, maar wist je dat dit helemaal niet verplicht is. Je kunt ook leuke Moederdag gedichten schrijven zonder dat de woorden op elkaar rijmen. Soms kan een gedicht in deze vorm zelfs beter een mooie boodschap overbrengen.

Neem de tijd

Een gedicht is als een kunstwerkje, ze worden bijna nooit in korte tijd gemaakt. Neem de tijd voor je Moederdaggedicht en begin er ruim van tevoren aan. Wanneer het af is kan je het gedicht het best de dag erna nog eens doorlezen. Wanneer er zinnen niet lekker lopen of wanneer je niet tevreden bent over bepaalde woordkeuzes kan je ze alsnog veranderen.

Rijmwoordenboek

Wanneer je er voor kiest om een rijmend gedicht of versje te maken kom je al snel woorden tegen die lastig rijmen. Maar wist je dat er voor ieder woord wel een ander rijmend woord is? Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een Rijmwoordenboek om ideeën te krijgen voor rijmende woorden. Dit Rijmwoordenboek is zeer volledig en werkt perfect. Vul het woord in waarvoor je rijmwoorden zoekt, druk op enter en je krijgt direct een overzicht van alle korte en lange woorden die erop rijmen. Zo wordt een gedicht voor Moederdag maken wel heel eenvoudig.

Voorbeelden

Extra inspiratie krijg je natuurlijk wanneer je leuke voorbeeldgedichtjes doorleest. Op deze website vind je heel erg veel leuke en bijzondere Moederdag gedichten. Doe er je voordeel mee en haal er leuke elementen uit voor je eigen gedicht.