Geschiedenis Moederdag

Tegenwoordig vieren we Moederdag in besloten kring waarbij kinderen de moeder vereren met bijvoorbeeld een lekker ontbijtje, cadeautjes en een knutselwerkje. Maar waar komt het fenomeen Moederdag eigenlijk vandaan? En sinds wanneer bestaat deze feestdag en hoe vierden ze vroeger eigenlijk Moederdag?  Kom alles te weten over de geschiedenis van Moederdag waaronder oude gebruiken en de oorsprong van het feest.

Hoe vieren we Moederdag nu?

Uiteraard is er geen vaststaand protocol voor het vieren van Moederdag, iedereen mag het op zijn of haar eigen wijze invullen. Toch zijn er wel diverse terugkerende activiteiten en gebruiken. Het is bijvoorbeeld heel gebruikelijk dat (kleine) kinderen een kleurplaat, kunstwerkje of gedichtje maken. Ook horen er leuke cadeautjes bij om te geven aan mama. En wat er niet mag ontbreken is een lekker ontbijt op bed waardoor mama extra verwend wordt. Je doet het natuurlijk extra goed wanneer de moeder de hele dag geen klusjes in huis hoeft te doen.

Ontstaan Moederdag

Moederdag in de huidige vorm is ontstaan in de Verenigde Staten. Al in het jaar 1870 werd een campagne opgestart voor Moederdag. In het jaar 1907 sloeg Moederdag pas echt aan toen Anna Marvie Jarvis het begon te promoten, waarna ze in het jaar 1908 haar moeder begon te herdenken. De moeder, Ann Reeves Jarvis, was in de Amerikaanse Burgeroorlog actief met het regelen van medicijnen en voedsel voor moeders in nood (via de Mother’s Day Work Clubs). Het initiatief van haar dochter sloeg aan en langzamerhand groeide de aandacht voor Moederdag. Toen in het jaar 1914 president Wilson de tweede zondag van mei uitriep tot de feestdag Mother’s Day was een traditie geboren.

Steeds meer landen

Langzaam veroverde de feestdag Moederdag andere delen van de wereld, vooral de westerse landen. Rond het jaar 1925 kreeg Moederdag bijvoorbeeld voet aan de grond in Nederland. Tegenwoordig is Moederdag niet meer weg te denken uit de maatschappij en vormt het een onderdeel van de westerse cultuur.

Oudheid

Moederdag is dan wel een redelijk modern fenomeen, maar voorlopers ervan dateren al uit de oudheid. Zo was er de moedercultus in het oude Griekenland en katholieken vereren natuurlijk Maria als zijnde moeder van Jezus Christus. Ook bestaat er vele eeuwen in het Verenigd Koninkrijk de christelijke feestdag Mothering Sunday.

Overige landen

Hoewel Moederdag het meest wordt gevierd op de tweede zondag van de maand mei, is dit niet over de hele wereld hetzelfde. In veel landen en zelfs regio’s wordt er afgeweken van deze datum. Een flink aantal landen viert men een afgeleide van Moederdag (internationale Vrouwendag) bijvoorbeeld op 8 maart, terwijl het op de eerste dag van de lente in veel landen in het Midden Oosten Moederdag is. Dichter bij huis is bijvoorbeeld de regio Antwerpen afwijkend aangezien daar Moederdag op 15 augustus wordt gevierd. Ook diverse andere katholieke landen hanteren deze datum (de dag van Maria-ten-hemelopneming).