Sinterklaas: donderdag 5 december 2019

Sinterklaas is de beste vriend van alle kinderen en stiekem ook van alle volwassenen. Sinterklaas komt helemaal uit Spanje gevaren met zijn pakjesboot die afgeladen vol is met cadeautjes. Op pakjesavond is het dan zover, Sinterklaas geeft alle zoete kinderen hun cadeautjes. Veel volwassenen houden surprise met elkaar. Kom alles te weten over Sinterklaas 2019 zoals op welke dag het valt, wanneer de intocht van Sinterklaas is en wat er allemaal voor evenementen worden georganiseerd in de aanloop naar Pakjesavond.

Sinterklaas datum 2019

Iedereen is wel bekend met het feit dat Sinterklaasavond, oftewel pakjesavond, valt op 5 december. De eerstvolgende Sinterklaas valt daardoor op donderdag 5 december 2019. De jaren erna is Sinterklaasavond wederom op 5 december, maar dan wel telkens op een andere dag van de week:

  • 5 december 2019: donderdag
  • 5 december 2020: zaterdag
  • 5 december 2021: zondag
  • 5 december 2022: maandag
  • 5 december 2023: dinsdag
  • 5 december 2024: donderdag
  • 5 december 2025: vrijdag

Sinterklaas

Sinterklaas is een volksfeest dat in Nederland en België groots wordt gevierd. De oorsprong van Sinterklaas voert terug tot Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra. Sinterklaas is nu bekend als een oude man met witgrijs haar en baard op een paard. Trouw wordt Sinterklaas geholpen door zijn Pieten. Het Sinterklaasfeest dat we vieren staat bol van de tradities. Denk hierbij aan het geven van cadeautjes op Pakjesavond, gedichten schrijven, Sinterklaasliedjes zingen, lekkernijen eten zoals pepernoten, schoentje zetten, surprises maken, enzovoorts. Ook het hele straatbeeld staat in het teken van Sinterklaas, waarbij vooral de winkelgebieden eruit springen. Zo zijn winkelinterieurs en –etalages vaak geheel in de Sinterklaasstemming gebracht.

Intocht Sinterklaas 2019

De aankomst van Sinterklaas in Nederland is ieder jaar een grote happening, honderdduizenden mensen zijn aanwezig bij het moment dat de Sint en zijn Pieten aan land gaan. Ook in 2019 vinden er in Nederland weer honderden lokale Sinterklaasintochten plaats. Het begint uiteraard allemaal met de landelijke intocht van Sinterklaas, waarna er later op de dag en de dagen erna Sinterklaasintochten plaatsvinden in de rest van Nederland. Een bekende en zeer goed bezochte intocht is de Sinterklaasintocht in Amsterdam.

Evenementen Sinterklaas 2019

In de weken tussen de intocht en pakjesavond vinden er vele evenementen plaats die te maken hebben met Sinterklaas. In bijna ieder dorp zijn wel lokale activiteiten en er zijn diverse landelijke evenementen die ook op televisie worden uitgezonden. Bekende voorbeelden zijn: