Sinterklaas

Sinterklaas is een volksfeest dat ieder jaar wordt gevierd door miljoenen mensen. Vooral onder kleine kinderen zijn Sinterklaas en zijn Pieten zeer geliefd. Sinterklaas wordt ieder jaar op dezelfde datum gevierd, namelijk op 5 december. Op de avond van 5 december is het Pakjesavond waarbij cadeautjes worden uitgepakt. Kom alles te weten over Sinterklaas waaronder informatie over datum, oorsprong, decoratie, pakjesavond, schoentje zetten, surprise maken, gedichten, tradities en evenementen.

Sinterklaas

Het volksfeest Sinterklaas is afkomstig van Sint-Nicolaas, oftewel de bisschop van Myra. Sinterklaas kent dus al een lange geschiedenis en door de eeuwen heen heeft het volksfeest zicht ontwikkeld tot wat het nu is. Sinterklaas is een man met lang grijs (wit) haar en lange baard, immer gekleed in mantel en een rode mijter. Sinterklaas beweegt zich voort met een wit paard en de Sint wordt altijd geholpen door zijn trouwe helpers, de Pieten. Het Sinterklaasfeest staat bol van de tradities. Zeer bekende tradities  zijn die van het zetten van je schoen, Pakjesavond, het eten van pepernoten en andere lekkernijen, het schrijven van een gedicht, het zingen van Sinterklaasliedjes en het maken van een surprise.

Datum Sinterklaas

Ieder jaar valt Sinterklaasavond, oftewel Pakjesavond, op 5 december. Wel verandert de dag van de week ieder jaar zoals blijkt uit dit overzicht van alle datums en weekdagen van Sinterklaas de komende jaren. Overigens staan de weken voor Sinterklaasavond al volop in het teken van Sinterklaas; enkele weken ervoor arriveert de Goedheiligman namelijk al per boot in het land.

Intocht Sinterklaas

Ieder jaar is een andere Nederlandse gemeente de gastheer voor de landelijke intocht van Sinterklaas. Deze landelijke intocht wordt live op televisie uitgezonden. De dagen na de landelijke intocht vinden er intochten van Sinterklaas plaats in de meeste andere Nederlandse gemeenten. De Sinterklaasintochten zijn altijd goed bezocht en zijn een echt uitje voor het hele gezin. In sommige gemeenten vindt op 6 december ook een uittocht plaats van Sinterklaas.

Snoepgoed

De Sinterklaastijd kenmerkt zich ook door de vele lekkernijen die te koop zijn en gegeten worden. Het bekendst zijn natuurlijk pepernoten, maar ook chocoladeletters, speculaaspoppen, taaitaai, schuimpjes, marsepein en banketletters zijn typische Sinterklaas lekkernijen.

Sinterklaasversieringen

Gedurende de Sinterklaasperiode zijn er volop decoratie en versieringen aanwezig in het straatbeeld. Vooral winkeliers spelen in op Sinterklaas en de vele aankopen die worden gedaan, de winkelstraten en etalages ademen allen een Sinterklaassfeer uit. Ook in vele huishoudens wordt flink aandacht besteed aan het Sinterklaasfeest en hele huizen worden versierd en gedecoreerd met leuke Sinterklaasartikelen.

Televisie

Sinterklaas is prominent aanwezig op televisie geudrende de Sinterklaasperiode. Denk maar aan bekende televisieprogramma’s zoals het Sinterklaasjournaal, de Club van Sinterklaas en het Zapp Sinterklaasfeest. Ook de landelijke intocht van Sinterklaas wordt live op televisie uitgezonden.

Evenementen

Natuurlijk zijn er de landelijke intocht van Sinterklaas en de plaatselijke (lokale) intochten, maar in de Sinterklaasperiode is er nog zoveel meer te beleven. En het leuke is dat je Sinterklaas overal kunt ontmoeten. Er zijn zelfs evenementen waarbij je op de pakjesboot kunt komen kijken, of waarbij je het huis van Sinterklaas van binnen kan zien. Een overzicht van enkele bijzondere evenementen en Sinterklaasintochten: